Ugrás a tartalomra

Hajnalfüggöny és szélangyal

2016. augusztus 08. hétfő
Filmzene a Vanmocsellótól, a hallgató „belső filmjére írva”
Hajnalfüggöny és szélangyal

Talán idén válogathatunk először egész nyáron a szabadtéri programok között Budafok belvárosában. A gyerekeknek a Piactéri mesékkel, a felnőtteknek koncertekkel kedveskedtek a Klauzál Gábor Művelődési Központ munkatársai. Úgy tűnik, az önkormányzat által támogatott báb- és kisszínházi előadások, térzenék elnyerték a lakosság tetszését, hiszen az események mindegyike számos érdeklődőt vonzott, így a Promontor Kertben július 21-én megtartott Vanmocsello-koncert is, amelyen a Hajnalfüggöny, a Szélangyal, a Trend, a Rege és az Áttörés című művek mellett többek között elhangzott a trió legújabb szerzeménye, a Toronyásó is.

– Nehéz megtalálnunk a közönségünket, mert egyetlen stílushoz sem lehet besorolni a zenénket. Hangversenyen túl lazának, nagy fesztiválokon pedig túl komolynak tűnünk. Két cselló és egy dob segítségével ötvözzük a könnyűzene dallam- és harmóniavilágát a kortárs zene stílusjegyeivel. Amit játszunk, filmzene a hallgató belső filmjére írva – foglalta össze röviden a trió egyedi hangzását az együttes egyik alapítója, Vándor Béla. Hozzátette, hogy dalaikat rétegenként építik fel, az akusztikus hangszerek mellett elektronikus eszközöket is használnak, a cselló hangját pedig különböző effektekkel torzítják el. Hárman közösen alakítják ki a dallamokat, bár ezek jelentős része az ő fejéből pattan ki, Tomi (Mócsai Tamás – cselló) a különleges hangzásokért, az effektekért „felelős”, Marci (Orosz Márton – dob) pedig az egészet megfűszerezi a dobbal.

A több mint tíz éve duóként indult zenekar mindhárom tagja kedvtelésből muzsikál, így nem csoda, hogy második CD-jük csak nemrég jelent meg.

– Kizárólag saját szerzeményeket játszunk, így hosszú ideig szűk volt a repertoárunk. Ma már vagy másfél órás hangzó anyagunk van, ezért könnyebben vállalunk fellépéseket, de nekünk inkább a bensőséges hangulatú, családias kis fesztiválok fekszenek. Legutóbb Balatonbogláron voltunk a Bábel Sound interaktív világzenei fesztiválon, a következő hétvégén Erdőbenyébe utazunk,  augusztus huszadikát pedig Kemencén, a Börzsönystockon ünnepelünk egy Vanmocsello koncerttel – mesélte a csellista Vándor Béla, aki azt is hozzátette, hogy szívesen fellépnének sűrűbben is, mert akkor többet kellene próbálniuk, és az csak használna a triónak.

A Hajós Alfréd Tanuszodában tizenkét éve úszóoktatóként is dolgozó zenész már messzebbre is előretekint. Várja a Márton-napot, amikor nagy eséllyel muzsikálhatnak majd a Gellért Hotelben, amely azért is kedves helyszín számára, mert a fürdő újjáépítése Kossuth-díjas építész nagypapája, Vadász György elképzelése alapján készült el, és azt is elárulta, hogy ha minden jól megy, párjával az esküvőjüket is ott tartják majd jövőre.

(Tamás Angéla)