Ugrás a tartalomra

Hálaadó istentisztelet a református gimnázium új épületében - Videóval frissítve!

2020. október 19. hétfő
Hálaadó istentisztelettel ünnepelték a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új, gimnáziumi épületszárnyának átadását október 17-én. Az eseményen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök is.
Hálaadó istentisztelet a református gimnázium új épületében - Videóval frissítve!

Az igazsághoz ragaszkodva növekedjünk fel szeretetben mindenestől őhozzá, aki a fej, a Krisztus — kezdte igehirdetését az iskola vezérigéjét idézve Nagy Péter lelkipásztor. Élete meghatározó pillanatáról beszélt, amikor felidézte első, diákként megélt évnyitóját: „Jó három évtizeddel később született meg bennem az az elhatározás, hogy olyan iskolát szeretnék csinálni, ahová örömmel mennek a gyerekek.” Ezt követően felidézte azt az utat, amelynek eredményeképp tervei megvalósulhattak, és az általános iskola után a gimnázium is megnyithatta kapuit. Beszéde után Szász Lajos lelkipásztor imádságban adott hálát, amiért teljesülhetett hosszú ideje dédelgetett álmuk.

Németh Géza, a budafoki református egyházközség gondnoka az iskola névadójáról, Demjén István lelkipásztorról emlékezett meg beszédében, aki rövid idő alatt sokszorozta meg a budafoki református gyülekezet létszámát, és ő volt a helyi református templom építésének kezdeményezője és fő szervezője is. Felidézte, 1926-ban az ő kezdeményezésére a magyar kormány a Pest környéki, templomépítő gyülekezetek számára 35 éven át évi 25 ezer pengő segélyt állíttatott be a költségvetésbe. Németh Géza köszönetét fejezte ki a mai magyar kormány felé, amiért hasonló támogatásban részesíti a templomok és iskolák építését.  

Karsay Ferenc polgármester beszédében elmondta, az átadással nemcsak az oktatás-nevelés új intézményét, a kerület új, impozáns épületének elkészültét ünnepeljük, hanem egy újabb bizonyítékát annak, hogy Budafok-Téténynek élő, elhivatott, tenni akaró református közössége van. A polgármester felidézte, a református gyülekezet olyan időszakban vette át az általános iskola fenntartását, amikor a gyereklétszám csökkent. A fenntartók azonban tudták, hogy a nehéz helyzetben is építkezni kell, hinni benne, hogy munkájuk meghozza majd a gyümölcsét. Beszédében kiemelte, a református intézmények óriási értéket jelentenek Budafok-Tétény számára, hiszen emlékeztetnek, hogy ne csak előre, hanem felfelé is tekintsünk, példát mutatnak, hogyan forduljunk szeretettel, megértéssel a világ és embertársaink felé.

Az eseményen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök is, aki beszédében úgy fogalmazott: „Amikor az állam forrást ad egy egyházi intézmény építésére vagy fenntartására, akkor a pénzt a legjobb helyre teszi. Minden egyes forintnak a sokszorosát kapja vissza az egész magyarság oktatásban, nevelésben, kultúrában, családok, elesettek, szegények, öregek, betegek gondozásában vagy éppen nemzetépítésben, határon túli magyar közösségek megsegítésében. Sok-sok területen, ahol az egyház és az állam ma egymás munkatársai.” Gyökössy Endre református lelkészt, író-költőt idézve azt is mondta: „arra kaptuk a keresztény szabadságot (...), hogy homo christianusoknak neveljük” a gyermekeket, hitükért, családjukért, nemzetükért és embertársaikért elkötelezett embereknek.

Az istentisztelet, valamint a beszédek után az egyházi és világi vezetők közösen tekintették meg a gimnázium új épületét.