Ugrás a tartalomra

Haladunk a korral

2015. október 14. szerda
ÁLLÁSPONT - Zugmann Péter alpolgármester
Haladunk a korral

Civil foglalkozásomból eredően a műszaki kérdések, ezen belül is az informatika áll hozzám közel. Ezért természetes, hogy alpolgármesterként a műszaki jellegű fejlesztéseket szorgalmazom. Irányításommal a következő projektek közelednek a befejezésükhöz: Budafok-Belváros legszebb műemlékének, a Szt. Lipót-templomnak a díszkivilágítása régi adósságunk. Elkészültek a tervek, a műemlékvédelem hozzájárulására várunk. Ezután kezdődhet meg a hálózat és a világítótestek kiépítése. 

A képviselő-testület előterjesztésemre már döntött a térfigyelő kamerarendszer kiépítéséről, a közbeszerzési eljárás megindításáról. A műszaki paraméterek meghatározása után kiírtuk a közbeszerzést. 

A kamerák helyének kiválasztásában alapvető szempont volt, hogy a rendőrök ellenőrzés alatt tudják tartani azokat a főbb útvonalakat, melyeket a bűnelkövetők döntően használnak. Ez a rendszer nagymértékben elősegítheti majd a bűnüldöző szervek munkáját, javítva a kerület közbiztonságát.

A térfigyelő kamerarendszer a Belügyminisztérium, a KEKKH és az Országos Rendőr-főkapitányság adatbázisaira támaszkodva kiszűri a körözött gépjárműveket, a lopott, a lejárt műszakival rendelkező, a forgalomból kivont, a súlyhatárproblémás vagy a rendőrségi hatáskörben megfigyelt autókat, teherautókat.

A kamerák rendkívül jó minőségű, nagy felbontású képet készítenek majd, így a rendszám és a gépjármű vezetője is jól felismerhető lesz, elősegítve például a tolvajok beazonosítását. A hivatal vezetése és a rendőrkapitányság vezetője a helyszínen tanulmányozta a Csepelen kiépített hasonló rendszert. Csepelen a kamerák tavaly júniusi átadását követően a bűnügyi statisztikai adatok közül a regisztrált bűncselekmények számadataiban radikális csökkenés mutatható ki, a bűnfelderítés eredményesebbé vált a rendszer alkalmazásával.

Másik szívügyem a kerületi mobilapplikáció kifejlesztése. Az okostelefonokkkal együttműködő alkalmazás segítségével rendkívül egyszerűen lehet majd jelezni a hivatalnak a közterületi problémákat, például a kátyúkat, az illegális hulladéklerakásokat, a járdahibákat és hasonlókat. Ugyancsak nagyon egyszerűen lehet majd közvélemény-kutatásokban, szavazásokban részt venni, illetve az önkormányzat is egyszerűen tud majd közleményeket, híreket eljuttatni az érdeklődőkhöz. Ezzel az applikációval a nyugati nagyvárosok legjobb gyakorlatát követjük. Már túl vagyunk a kiírt pályázat elbírálásán és a szerződéskötésen, most már a fejlesztés zajlik.

Sokan érdeklődtek, hogy az iskolai ebédbefizetéseket miért nem lehet átutalással vagy más korszerű, elektronikus módon intézni. A fő nehézség, hogy komoly számítástechnikai háttér kell ahhoz, hogy a befizetéseket és a gyerekeket, akiknek a befizetés szól, egyértelműen egymáshoz rendeljük. Az ebédek lemondására, a hiányzásokra is megoldást kell találni, ami a hagyományos rendben legalábbis az ügyintézőknek egyszerűbb volt. Ezzel eleget szeretnénk tenni a szülők igényének. Az OTP Bankot megkeresve dolgozunk az elektronikus fizetési megoldáson. Ez az okostelefonos és az internetes megoldást is magában foglalja majd.