Ugrás a tartalomra

Hamarosan esővíztartályokat lehet igényelni a kerületben

2021. augusztus 02. hétfő
A részvételi költségvetés részeként 430 edényt osztanak ki
Hamarosan esővíztartályokat lehet igényelni a kerületben

Augusztus végén az önkormányzat megvalósítja a részvételi költségvetés egyik ötletét: esővízgyűjtő tartályokat osztanak ki a lakosságnak, hogy környezetkímélő módon, takarékoskodva az ivóvízzel végezhessék el a kerti növények öntözését. 

Karsay Ferenc polgármester bejelentette: 300 literes tartályokat fognak kiosztani térítésmentesen erre a célra. Az első körben 430 tartályt kaphatnak meg az igénylők Budafok-Tétényben. Az önkormányzat összességében 8 millió forintot költ erre a részvételi költségvetés forrásaiból, de ha újabb igénylők jelentkeznek, az akció folytatódik. Az esővízgyűjtő edények kiosztása egy rózsavölgyi lakótársunk ötlete volt, és sikeresen pályázott az önkormányzat forrásaira. A pályázatban többek között az szerepel, hogy többeknek örömöt okozna, ha lágy vízzel locsolhatnák a veteményesüket, mert ezt sokkal jobban kedvelik a növények, mint a helyi extra kemény vizet. A tartályok finanszírozása környezetvédelmi beruházásnak is megfelelő, bár nem nemzetgazdasági szintű a megtakarítás, mégis az egész kerületre kiterjedő esővíz összegyűjtése jelentős lenne. Kerületünkben főleg a családi házakban élők szívesen locsolnának csapadékkal. Rózsavölgy 10 százalékos beépíthetőségű, a tető felére eső csapadékot tudják felfogni, így a terület 5 százalékára eső csapadék hasznosításáról beszélünk. 

Az önkormányzat most olyan tartályokat fog kiosztani a lakosságnak, amelyeknek van alsó kieresztő csapja, így nem feltétlenül kell hozzájuk szivattyút használni, ami szintén a környezet védelmét szolgálja. Pontos részleteket az akcióról egy héttel annak indulása előtt közöl majd az önkormányzat. Ekkor lehet regisztrálni az eszközökre. A lakosság tájékozódhat az akcióról a zold22.hu és a budafokteteny.hu oldalon is.

(VH)

Hamarosan esővíztartályokat lehet igényelni a kerületben

(Képünk illusztráció.)