Hírek

Hamarosan megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok
A közigazgatási perekben április 1-től nyolc törvényszék fog eljárni.
2020-03-10

A közigazgatási perekben elsőfokon a Fővárosi, Budapest Környéki, Debreceni, Győri, Miskolci, Pécsi, Szegedi és a Veszprémi Törvényszékek járnak el, melyek regionális illetékességgel rendelkeznek.

  • A Fővárosi Törvényszék kizárólagos illetékességi körébe tartoznak azok az ügyek, amelyek korábban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (KBM) kizárólagos illetékességébe tartoztak, így például a vízum és hontalansági ügyek.
  • A közigazgatási bírósági ügyekben másodfokon fellebbezési, ill. felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el. Egyes bírósági ügyekben kizárólag a Kúria jár el.
  • A munkaügyi bírósági ügyekben első fokon az illetékes törvényszékek, másodfokon fellebbezési eljárásban az ítélőtáblák, míg a felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el.

A törvényszékek csak április 1-től járnak el, ezért mind papír alapú, mind elektronikus kapcsolattartás esetén a KMB-knek címezve lehet előterjeszteni március 31-ig a keresetlevelet, míg ezt követően az illetékes törvényszékeknek kell címezni. A KMB-k megszűnésével a benyújtott keresetleveleket, a folyamatban lévő közigazgatási és munkaügyi ügyeket megküldik a törvényszékeknek.

 

További információ:

https://birosag.hu/hirek/kategoria/ugyfeleknek/marcius-31-evel-megszunnek-kozigazgatasi-es-munkaugyi-birosagok?fbclid=IwAR1qRMdwoXAMP6Rw4S5PIveuxPfu2UIaRuBWjBOd7DG7I_LT00cogp9QjPE