Ugrás a tartalomra

Hangszersimogató gyerekeknek

2021. október 25. hétfő
Rendhagyó énekórát tartott a 100 Tagú Cigányzenekar a barossi diákoknak
Hangszersimogató gyerekeknek

Rendhagyó énekórát, úgynevezett hangszersimogatót tartott a 100 Tagú Cigányzenekar a barossi gyerekeknek. A tavasz óta a Cziffra Központban próbáló együttes elnök-menedzsere, Beke Farkas Nándor örömmel vette, hogy általános iskolások özönlik el a próbahelyszínt a hungarikumok sorába tartozó együttes zenekari próbáján.

Hamarosan félszázan muzsikálták Johan János prímás vezetésével Suppé Költő és paraszt című nyitányát, majd az orosz zene hónapja kapcsán felcsendült a világ legszebb keringőjeként is emlegetett 2. valcer Sosztakovicstól. A zenekar élén ekkor már Lendvai Csócsi József főprímás állt.

A rögtönzött koncert Brahms V. és VI. táncával folytatódott, és ezzel két újabb prímás, Mici Farkas Gyula és Lendvai Jenő játékával ismerkedhetett meg Kisbenedek Katalin tanárnő hatodikos osztálya, majd Berki László koncertmester vezetésével elhangzott Kodály Zoltán Kállai kettőse. Farkas Gyula Cigányfantázia című szerzeményét Danyi Zoltán, a Cigánytűz című Horváth Zoltán-művet ifj. Lendvai Ferenc prímások vezetésével adta elő az együttes.

Beke Farkas Nándor, aki a zeneszámok közötti szünetekben a 100 Tagú Cigányzenekarról is mondott néhány szót, ezek után bemutatta az önmagában is hungarikum cimbalmot, amelyen elsőként Vadász Károly játszott fergeteges szólót, majd testvérével, Lászlóval virtuóz módon párbajoztak a cimbalmokkal. A gyerekek körében, a két kitűnő muzsikus előadásának is köszönhetően, ez a hangszer váltotta ki a legnagyobb érdeklődést, így a különleges koncert után ezt „simogatták” a legtöbben. Néhányan ki is próbálták, ahogy a későbbiekben a többi mellett a nagybőgőt is.

A világon egyedülálló cigányzenekarról egyébként pont aznap reggel esett szó a Baross Gábor Általános Iskolában, amikor a hungarikumok témakörét járták körbe a gyerekek a hon- és népismeret órán – tudtuk meg Kisbenedek Katalintól, aki nagy lelkesedéssel hozta el osztályát a rendhagyó hangszersimogató énekórára.

– Nálunk nem kisállatokat, hanem hangszereket lehet simogatni – mondta Beke Farkas Nándor, aki azt is elárulta lapunknak, hogy tervezik a folytatást, szeretnék, ha minden hónapban vendégül láthatnának egy-egy osztálynyi gyereket, hogy megismertessék őket a hangszerekkel, a zenekarral és a muzsikusokkal.

Az elnök hozzátette, hogy a felnőtt lakosságot is várják a Cziffra Központba, legközelebb október 30-án este a Hungarikumok kavalkádján, amelyben zenekarukkal Zsadon Andrea, Szolnoki Tibor, Tamon Erika, Tolnai András és Papp József énekel majd operettet, illetve magyar nótát.

Tamás Angéla