Ugrás a tartalomra

Hangulatos évadzáró a Rózsakertben

2018. augusztus 02. csütörtök
A híres Bálint gazda is a rózsákban gyönyörködött Budatétényben
Hangulatos évadzáró a Rózsakertben

Hangulatos évadzáró a RózsakertbenCsaknem százan ismerkedtek a szebbnél szebb rózsákkal a Budatétényi Rózsakertben a hónap első vasárnapján abból az alkalomból, hogy itt tartotta meg évadzáró rendezvényét a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, azaz a Mazsike. A rózsákon túl a résztvevők megismerkedhettek az ország talán leghíresebb kertészével, a matuzsálemi korú Bálint Györggyel.

– Az idei évadzárónkat az 1200 fajtájú, csodálatos illatú és színes virágú rózsák között tartjuk, ahol a Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutatóintézet munkatársai kalauzolják a vendégeket. Ezt követően Bálint Györggyel, mindenki Bálint gazdájával beszélgetünk életéről és a kert szeretetéről, s ha már eléggé kiműveltük magunkat a történelmi nevezetességekről is elnevezett rózsafajtákból és eleget csodáltuk a természet gyönyörű virágait, akkor ebben a csodás környezetben költhetjük el kora esti vacsoránkat. A Laky konyha nagymestere, Szántó György készít nekünk sóletet és flódnit, ami után háromféle bort kóstolhatunk, miközben a Klezmerész együttes zenéje szól, amire lehet ropni is – ki tud ilyen kedves és „színes” invitálásnak ellenállni?
Csaknem százan jöttek el július 1-jén, vasárnap délután a Budatétényi Rózsakertbe gyönyörködni és szórakozni. Olyan jól sikerült a zenés, virágos, boros program, hogy a fő szervező Kirschner Péter, a Mazsike elnöke köszönőlevelet írt a kerület polgármesterének, Karsay Ferencnek a pénzbeli támogatásért és azért, hogy ebben a csodálatos környezetben tarthatták meg évadzárójukat, és megígérte, ezzel a kis csapattal máskor is eljön hozzánk, hogy megismerkedjenek a kerület többi nevezetességével is.
– Nagyon élvezetes volt a bő órás séta a rózsák közt, miközben örömmel hallgattuk a rózsafajták történetét, hogy utána kulináris és zenei élményeknek adjuk át magunkat, s persze Bálint gazda előadásának is, aki kalandos életéről és munkájáról beszélt – mondta.
Az „évszázados” Bálint György azt emlegette többször is beszédében, hogy, aki kertészkedik, meghosszabbítja az életét. Hozzátette: – A kerttel, természettel való kapcsolat harmonikusabbá teszi az életünket, és bölcsebbé válunk. Bölcsen döntünk tehát, ha gyorsan beszerzünk egy ásót és egy kapát…
(Temesi László)