Ugrás a tartalomra

Harangavatás Budatétényben - Videóval frissítve!

2020. június 04. csütörtök
Ünnepélyes keretek között került a helyére a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új épületének harangja.
Harangavatás Budatétényben - Videóval frissítve!

2018 márciusában tették le a Rózsakerti Demjén István Református Iskola gimnáziumi épületének alapkövét, 2018 szeptemberében pedig elindult a gimnáziumi képzés – akkor még az általános iskola épületének falai között. Az építkezés végéhez közeledve, május 27-én az iskola harangja is a helyére került, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át az új gimnáziumépület előtt, Budatétényben. A harangot Gombos Miklós és Ferenc harangöntők készítették, a történelmi Magyarország térképe mellett a testvérgyülekezetek neve, valamint az iskola alapigéje is megtalálható rajta.

Az ünnepségen Szász Lajos, a Budapest-Budafoki Református Egyházközség lelkipásztora köszöntötte a megjelenteket, majd Dr. Németh Géza, a budafoki református egyházközség gondnoka osztotta meg gondolatait. – Minek kell harang egy iskolába? – tette fel a kérdést. „Református iskolának az a szerepe, hogy egyrészt az emberek egymás közötti kapcsolatát, másrészt pedig az embereknek az Isten felé való kapcsolatát segítse. A harang kézenfekvő dolog, hiszen ha ránézünk, egyből felfelé megy a tekintetünk és remélhetőleg a gondolatunk is.” Bencze Péter, az intézmény vezetője köszönetet mondott a pedagógusoknak, az építkezésben résztvevőknek és az önkormányzatnak is, majd elmondta, régóta várt arra, hogy lássa az első Rózsakerti Demjén István Református Iskolában leérettségiző osztályt, és ez várhatóan nem sokára meg is történik. 

Az avatáson részt vett Karsay Ferenc polgármester, aki 2002 óta maga is tanít a Rózsakerti Iskolában, így végigkísérte azt az utat, a folyamatos fejlődést, amelyen keresztül ment a közösség mostanáig. A polgármester felelevenítette, milyen szerepet tölt be a harang életünk fontos eseményeinél, majd úgy fogalmazott, „a harang, ami a helyére kerül, a lelke is lesz az iskolának.”

Németh Zsolt országgyűlési képviselő beszédében azt mondta, sok ember sok munkát fektetett abba, hogy az intézmény minél gazdagabb, minél színvonalasabb legyen. Folyik a tanárok toborzása, a munkaerő összegyűjtése, hogy szeptemberre minden készen álljon. „Kívánom, hogy ez a harang legyen szimbóluma annak, hogy az ember elvégzi a dolgát. Hívők és nem hívők, reformátusok és katolikusok, végezzük el a dolgunkat, ez a harang pedig fejezze ki azt, hogy a munkánkon rajta legyen az Úristen áldása.” — zárta beszédét a képviselő.

Az avatáson részt vett Nagy Péter, a budafoki gyülekezet korábbi lelkipásztora is. A beszédek után helyére került a harang, amelynek megszólalását tapssal üdvözölték a résztvevők.

Harangavatás Budatétényben - Videóval frissítve!

Fotó: Horváth Tamás