Ugrás a tartalomra

Harmincadik születésnapját ünnepelte a budafoki cserkészcsapat

2019. június 18. kedd
Az elsők közt alakult újjá a budafoki 903. sz. Prohászka Ottokár Cserkészcsapat 1989-ben. Június 16-án fogadalomújítással és zászlóáldással emlékeztek a 30 évvel ezelőtt történtekre.
Harmincadik születésnapját ünnepelte a budafoki cserkészcsapat

A legkisebbektől az idősekig sokan gyűltek össze vasárnap a Szent Lipót templom előtti tér fáinak árnyékában, ahol jubileumi fogadalmi napra várták a budafoki 903. sz. Prohászka Ottokár Cserkészcsapat jelenlegi és egykori tagjait. Az esemény apropóját az adta, hogy 1989. június 5-én az elsők között alakult újjá a kerületi szervezet, ekkor tettek fogadalmat a csapat első tagjai.

„Áldd meg a csapat a zászlóit, és mindazokat, akik köréjük gyülekeznek” – hangzottak Sárhegyi Zoltán plébános szavai, aki – miután az első zászlóra már nem fért több időpont – két, a csapat táborainak időpontjait és helyszíneit tartalmazó zászlót áldott meg.

Az eseményen köszöntőt mondott Szepesfalvy Anna alpolgármester, aki egykoron maga is a csapat tagja és vezetője volt. Elmondta, az önkormányzat nagyra értékeli a közösségi munkát, amit a kerületi civilek végeznek, legyen szó akár polgári körökről, akár a cserkészekről. Kifejtette, szerinte a cserkészet legnagyobb értéke, hogy az ’én’ helyett a ’mi’ áll a középpontban: – Ez az az érték, ami a leginkább elveszik a mai világban, hogy közösségben, közösségért dolgozunk, és nem az egyén kerül előtérbe. Közösen vészeljük át az átmeneti kellemetlenségeket, közösen oldjuk meg a feladatokat, mert tudjuk, hogy ezzel is nagyobb terve van a Teremtőnek – mondta. Az alpolgármester beszéde végén támogatásáról biztosította a csapat tagjait.

Ezt követően Major Szabolcs, a cserkészcsapat parancsnoka köszöntötte társait és minden megjelent vendéget. Köszönetét fejezte ki azoknak, akik 30 éve megalapították a cserkészcsapatot, hiszen nagyon sokat kapott tőlük. Hozzátette, sokuk életében vált meghatározóvá ez a közösség, s valószínűleg más emberek lennének, ha nem ismerkednek meg a cserkészettel.

A különböző generációk tagjai ezután felolvasták a cserkészek törvényének tíz pontját, majd együtt mondták el a fogadalmat, mellyel megerősítették azt, amit korábban vállaltak: híven teljesítik kötelességeiket Istennek, hazának, nemzetnek és embertársainknak.

Az emlékezés a cserkészotthonban folytatódott, ahol szeretetvendégséggel és játékkal várták az érkezőket. A nap egyik legkülönlegesebb programjaként levetítették azt a ’89-es felvételt, amelyen a csapat első tagjai tesznek fogadalmat, valamint elkészítették az akkori csapatfotó mai mását is.

Harmincadik születésnapját ünnepelte a budafoki cserkészcsapat

Fotó: Horváth Tamás