Ugrás a tartalomra

Harmincnyolc év szolgálat az anyukák mellett

2022. október 11. kedd
Bálint Béla-díjat kapott Hadarné Molnár Ildikó védőnő
Harmincnyolc év szolgálat az anyukák mellett

Az egészségügy területén végzett munkája elismeréseként vehette át a Dr. Bálint Béla-díjat a Kerület Napján Hadarné Molnár Ildikó. A területi védőnő harmincnyolc évvel ezelőtt kezdett dolgozni a kerületben, a diploma megszerzése után azonnal a Káldor Adolf Szakrendelő Védőnői Szolgálat 22-nél. Ma is ugyanazt a körzetet látja el, mint pályakezdőként, így már sok esetben az „unokái” születését és felcseperedését is figyelemmel kísérheti.

Hadarné Molnár Ildikóval, aki ennyi év után is úgy érzi, hogy jól választott hivatást, a védőnői munkáról beszélgettünk.

– Mi az oka, hogy az iskolákban ma több a nehézséggel küzdő gyerek?
– A szakemberek a hátteret kutatva jobban felismerik a viselkedési és tanulási problémák okait, így több gyereknél derül ki, miért nem tud megfelelni az elvárásoknak. Évekkel ezelőtt, ha a mozgásfejlődés csecsemőkorban kissé elmaradt, könnyen rámondták, hogy lusta, de a szakemberek rájöttek arra, hogy innen erednek a későbbi tanulási gondok. Nagyon sok olyan magatartási zavart is megállapítanak, amelyet régen „rossz gyerek” szindrómaként diagnosztizáltak. Harminc-negyven éve csak azt tudtuk, hogy a gyerek nem tud olvasni, írni vagy számolni, de ma már az okát is ismerjük (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia), és a fejlesztésre is van mód.

– Ki fedezi fel, hogy nem megfelelő egy gyermek fejlődése?

– Csecsemő- és kisdedkorban, két-három éves korig a védőnő és a gyermekorvos, esetleg a szülő veszi észre, ha gond van. A státuszvizsgálat – magasság, testsúly, látás- és hallásvizsgálat valamint egy szomatikus és pszichés fejlődést mérő kérdőív – is ezt szolgálja.

– Családi házas körzetben dolgozik, ahol közel kétszáz család gondozását végzi.

– Szerencsésnek érzem magam, mert a várandósság tizedik hetétől kezdve végigkövethetem, ahogy a fiatal pár szülővé, anyává és apává válik. Megszületik a várva várt baba, és én a családdal lehetek addig, amíg a gyermek iskolás nem lesz.

Tamás Angéla