Ugrás a tartalomra

Háromezer ügyfél jóléte a tét

2016. január 13. szerda
Dr. Daróczi Csilla a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ elmúlt évéről és az új kihívásokról
Háromezer ügyfél jóléte a tét

– Mik voltak a legfontosabb eredményeik, eseményeik a tavalyi évben, és mi lesz a legfontosabb változás önöknél?

– Az új nevünk is azt jelenti, hogy intézményünk struktúrájában megváltozik, bizonyos feladatok átalakulnak, de úgy gondolom, ezt a változást nem fogják észrevenni a klienseik. Megyünk előre, figyelünk azokra a gyerekekre, családokra, akiknek szüksége van ránk. Az elmúlt egy évben nagyon sok külső segítséget kaptunk. Cégek, vállalkozások, egyének gondolták úgy, hogy szeretnének segíteni a rászoruló családoknak. Olyan különleges programokra juthattak el a nehéz sorsú gyermekek, ahova talán soha nem tudtak volna elmenni. Voltunk például az állatkertben, cirkuszban, hajókiránduláson.

– Milyen körülmények között dolgozhatnak a szakemberek és élhetnek a lakók?

– Minden intézményünkben nagyon jó felszereltséggel dolgoznak a kollégák. Nagy probléma a szakemberhiány, és ez megterheli a hivatástudatuk miatt még itt dolgozókat. Folyamatosan keresünk szakembereket az intézményeinkbe.

– Mely intézmények tartoznak a központhoz és milyen tevékenységi körrel működnek?

– Évek óta működik a Családok Átmeneti Otthona, ahol az átmenetileg hajléktalanná vált családokat helyezzük el. A lakók háromnegyede 2015-ben kicserélődött. Valamilyen módon tehát megoldódott a lakhatásuk, és ez nagy siker. Idén már külön szakmai egységként működik a gyermekjóléti szolgálat és a gyermekjóléti központ. A családsegítő szolgálat mint önálló szakmai egység megszűnik, de a feladatok megmaradnak. Nagyon fontos a családok egységének megőrzése, az értékek, a helyes életvezetési minták közvetítése a különböző szolgáltatási formák részeként.

– Magyarországon milyen helyzetben van a gyermekvédelem?

– Azt tapasztaljuk, hogy a hatósági jelleg kezd dominálni a gyermekvédelem területén, sajnos a háttérintézmények is hiányoznak, túlterheltek. Szükség lenne több pszichológusra, családterapeutára és fejlesztő pedagógusra. Sok gyermek küzd viselkedési problémával, magatartási zavarral és pszichiátriai gondokkal, az ő ellátásuk, segítésük sürgős feladat. 

– Mik a terveik 2016-ra?

– A legfontosabb az intézmények teljes átalakulása, ami plusz tíz fő alkalmazását tenné lehetővé a jelenlegi 51 fős intézményben. A törvénymódosítással új feladatokat kapunk, ezek teljes adminisztratív, gazdasági és szakmai kialakítása nagy feladat. Az első fél év biztosan erről fog szólni. Emellett van háromezer ügyfelünk, akiknek az ellátását továbbra is magas színvonalon kívánjuk elvégezni. Viszkocsil Dóra