Hírek

Hárommilliárd forintból újult meg a Nagytétényi úti kollégium
Átadták az ELTE Nagytétényi úti kollégiumát, amely az esztétikai és kényelmet szolgáló fejlesztéseken túl energetikai, gépészeti és informatikai korszerűsítésen is átesett.
2018-09-26

Az ELTE Nagytétényi úti kollégiuma 1978-ban épült, és eredetileg munkásszálló volt. A korábban négyszemélyes szobákat a mostani komplex rekonstrukció eredményeként háromszemélyessé, a 296 szobából hatvan darabot kétszemélyes szobává alakítottak. A beruházás részeként a folyosókról nyíló fürdőszobákat megszüntették, mára az épület összes szobája önálló fürdőszobával és WC-vel rendelkezik. A kollégisták sportolási lehetőségei szintén bővültek, szeptembertől új kültéri fitness park és sportpálya, valamint felújított tornaterem várja a sportolni vágyó hallgatókat.

A felújítás keretében kicserélték az épület nyílászáróit és utólagos hőszigetelés került az épületre. A gépészeti korszerűsítés hatására az épület energetikai besorolása GG-ről CC-re, azaz korszerűre változott. Az épület tetején 210 db napelemet helyeztek el az energiahatékonyság további javítása érdekében. A beruházás teljes bekerülési értéke hárommilliárd forint volt.

A szeptember 19-én tartott átadó ünnepségen részt vett Karsay Ferenc polgármester is, aki köszöntőjében elmondta, Budafok-Tétény rangként éli meg, hogy az ország egyik vezető egyeteme jelen van a kerületben. A kollégium képviselőihez szólva kiemelte, Budapest Bornegyede szeretettel várja a kollégistákat, akiknek figyelmükbe ajánlotta a kerületi boros és kulturális programokat is.

Az eseményen Dr. Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora kiemelte, az ország egyik vezető egyetemeként nem csak a képzések színvonaláért, hanem az azt kiszolgáló infrastruktúráért is felelősek, aminek a kollégium is részét képezi. Hangsúlyozta, hogy a kollégiumnak kiemelt szerepe van a kapcsolatteremtésben is, ami különösen fontos azok számára, akik az otthonuktól távol tanulnak.

Németh Zsolt országgyűlési képviselő gratulált a nagy összegű beruházáshoz, és felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen értékű kollégiumi beruházás nem sok történt az elmúlt 30 évben. Dr. Scheuer Gyula kancellár elmondta, jelenleg is több felújítás zajlik az ELTE épületeiben. A cél, hogy minden kollégiumot a Nagytétényi Úti Kollégium színvonalára hozzanak fel. A felújítások sorában a következő a Márton Áron Szakkollégium, amely közel 1000 — jórészt határon túli magyar — hallgató elhelyezését szolgálja.

 

Kapcsolódó képgaléria: