Ugrás a tartalomra

Háromnapos ünnep a Péter-Pál utcában

2023. július 06. csütörtök
Megtartotta hagyományos programját a Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör
Háromnapos ünnep a Péter-Pál utcában

Három napon át tartott az ünneplés a Péter-Pál utcában, ahol 23. alkalommal szervezett programot Péter, Pál napján a Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör. A hagyományőrzés szép példája, hogy az ünneplés a környék nagyjainak emléktábláinál kezdődik. A Budafoki Tangazdaságban Németh Iván tangazdaság-vezető emlékezett és emlékeztetett a nagy elődökre, Schams Ferenc szőlészre (1780–1839), Pettenkoffer Sándor borászra (1868–1946) és a Promontorium Borlovagrend egykori nagymesterére, Dr. Urbán Andrásra (1945–2015), a Péter-Pál utca 6. szám alatti lakóépületnél pedig Németh Zoltán beszélt dr. Joó Ernőről (1923–2015) az emléktáblák megkoszorúzása előtt.

– A száz éve született Joó Ernő az egyik alapító tagunk volt, kerületünk díszpolgára, aki lakóhelyünk érdekében végzett, több évtizeden átívelő, sokrétű tevékenységével kiemelkedő és maradandó életművet hozott létre – mondta ünnepi beszédében az alpolgármester.

A virágok elhelyezését követően a megemlékezők közül néhányan a Díszpolgárok találkozójára siettek a Lics pincébe, a többiek Kelemen Ágnes és Vörös Eszter Anna kiállításának megnyitójára a Seybold–Garab pincébe. A Lélektől lélekig című kiállításon Györffy Gergely hegedűművész játszott, a tárlatot Vankó András nyitotta meg.

– Kelemen Ágnes kerületünkben élő, itt alkotó festőművész, egyben egy családi vállalkozásban kialakult fantasztikus könyvkiadó társtulajdonosa. 2022 júniusában a XXII. kerületben a hónap művészévé választották. Vörös Eszter Anna bölcsészként végzett, ám pályát módosított, és ma már egy lenyűgöző galériát működtet Gödöllőn. A gödöllői galéria megálmodója egy olyan alkotói közösségi teret teremtett, ahol jó lenni, ahol csodák várnak minden betérőre – mutatta be a festőművészeket a polgári kör elnöke.

A szombati ébresztőt szokás szerint a Budafoki Fúvósegylet zenészei fújták Arató László vezetésével, velük pedig a Szinergia Mazsorett táncstúdió és a Csillaghegyi Mazsorett Együttes mazsorettjei vonultak.

A Péter-Pál-kápolnában megtartott ökumenikus istentiszteleten a Lampart Budafok Vegyeskar énekelt, majd Garbóci László helytörténész az ősökre emlékeztette a jelenlévőket az Ősök fája mellett felállított kopjafánál.

A 23. Péter-Pál-napok programjai között szerepelt még a Hunyadi László–Cseh László jazzduó és a Budafoki Fúvósegylet hangversenye, valamint a gyerekeknek batikolás, ajtódísz készítése szalmavirágból és egy mesejáték is, a finom ételekről és italokról a Seybold–Garab pince gondoskodott.


Zenei napok Budafokon 
Hangversenyek és zenés szentségimádás a Szent Lipót-plébánián

Második alkalommal rendezte meg a Péter-Pál zenei napokat a Budafok-belvárosi Szent Lipót-plébánia. A vasárnaptól vasárnapig tartó programsorozat változatos műsorokkal örvendeztette meg a kerület lakóit. A hangversenyeken kívül tartottak szentmisét és zenés szentségimádást, a Budai Görögkatolikus Kórussal görögkatolikus vecsernyét, filmvetítést, illetve Szász Lajos, Hokker Zsolt és Bese Gergő atya részvételével vitaestet is. Erdősi-Bóta Bence jóvoltából handpan koncerten vehettek részt az érdeklődők, de fellépett Lénárt Linda (orgona) és Hunyadi Donatella (ének-orgona), Kóbor Éva (hegedű), Koppán Kata (brácsa) és Tóth Barnabás (cselló), Filep Xavér, a Szent Lipót-plébániatemplom kántora, orgonistája, valamint a zenei napok szervezője és az Albinoni Kamarazenekar is. Az este fél nyolckor harangzúgással kezdődő programokat a Péter-Pál-kápolnában, a mellette lévő Stációkertben, valamint a plébánia pincéjében rendezték meg. A záróelőadásra vasárnap este került sor a Szent Lipót-templomban.

Tamás Angéla