Ugrás a tartalomra

Házhoz menő lomtalanítás, varjúbiztos szemetesek

2022. július 25. hétfő
Elsőként a fővárosban Budafok-Tétényben jöhetnek házhoz a lomtalanítók
Házhoz menő lomtalanítás, varjúbiztos szemetesek

Budapesten elsőként, kísérleti jelleggel bevezetnénk a házhoz menő lomtalanítást – jelentette be Krieger Krisztina önkormányzati képviselő Karsay Ferenc polgármester online fogadóóráján. A képviselő asszony elmondta: kísérleti jelleggel elsőként a 6-os választási körzetben indítanák el ezt az akciót, és ha beválik, jövőre az egész kerületre kiterjeszthetik. Azért csak jövőre, mert idén egyrészt már volt lomtalanítás, másrészt egyeztetni kell az illetékesekkel. A házhoz menő lomtalanítás azért is hasznos lehet, mert így megelőzhető a közterületeken a hulladékhalmok kialakulása, és a lomisok megjelenése, ami a hagyományos lomtalanítások jellemzője.

Házhoz menő lomtalanítás, varjúbiztos szemetesekA házhoz menő lomtalanításkor ugyanazokat a lomokat lehet majd kihelyezni az előre leegyeztetett időpontokban, amelyeket a hagyományos lomtalanítás idején, veszélyes hulladékokat nem – jelezte Krieger Kriszina, aki közölte azt is, az akció menetrendjéről időben tájékoztatják majd a lakosságot. – Tájékozódtam arról, hogy ez más városokban hogyan működik, általában e-mail üzenetben lehet megrendelni a szolgáltatást, és a levelek alapján beosztják az igénylőket egyes időpontokra a közterület-fenntartók – mondta el az önkormányzati képviselő. Hozzátette: a cél nyilván ennél a módszernél is az, hogy ne egyenként, hanem tömbökben lomtalanítsanak egy-egy utcát, kisebb területet.

A politikus beszámolt arról is, hogy a közterületeinken máris kevesebb lett a szemét, mert lakossági kérésre varjúbiztos szemeteseket helyeztek ki. – Először a kerület egyik közösségi oldalán találkoztam azzal a problémával – ez a Piactéren történt –, hogy az emberek azt hitték, hogy más embertársaik kipakolják a kukákat, és rendetlenséget hagynak maguk után. Kiderült, hogy ezt nem emberek, hanem a varjak csinálják, ugyanis élelmiszert keresnek, kidobálnak mindent, mégpedig elég nagy zajkeltéssel. Ugyan naponta kétszer is takarítunk ezeken a közösségi tereken, de ezt eddig nem tudtuk megakadályozni. Többen meg is kerestek e-mailben vagy személyesen, hogy ez nemcsak a Piactéren fordul elő, hanem egyéb helyeken is. Ebből jött az ötletem, hogy varjúbiztos kukát kellene készíteni, ez a meglévő szemetesek védelmét jelenti azzal, hogy fedél kerül rájuk – ismertette a problémát Krieger Krisztina önkormányzati képviselő.

A képviselő asszony jelezte ezt Karsay Ferenc polgármesternek, aki támogatta az ötletet, ezután meg is kezdődött a kivitelezés, és a Budafok-Tétényért Városfejlesztő Kft. munkatársai ki is helyezték a fedeleket.

Krieger Krisztina hozzátette, hogy két prototípust készítettek, amikből most az egyiket szerelték fel. Ez teljesen lezárja a kukát, és egy gomb van a tetején, amivel nyitni és zárni lehet a fedelet. Viszont sokan nem szívesen fogják meg ezeket a gombokat, ezért a másik típuson egy olyan szűk nyílás lesz, amin a varjak nem tudnak hozzáférni a szeméttároló tartalmához.

Június végéig már húsz kukát láttak el fedéllel az Arany János utcai lakótelepen, és hamarosan a kerület több pontján találkozhatunk ezzel a megoldással.

(VH)