Ugrás a tartalomra

Házhoz viszi a segítséget

2022. december 19. hétfő
Regionális Év Vállalkozója kitüntetésben részesült Baki László
Házhoz viszi a segítséget

Alig telt el fél év a Zakariás József-díj átvétele óta, és Baki László újabb elismerésben részesült. A BV Tempo Kft. vezetőjeként Regionális Év Vállalkozója kitüntetésben részesült, amelyet a Szépművészeti Múzeumban adtak át a Prima Gálát megelőzően.

A VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) ezen díját azok kaphatják meg, akik a többi vállalkozónak példát és irányt mutatnak, így nem véletlen, hogy a nagytétényi Baki László az idei év kitüntetettjeinek egyike.

– Mit jelentenek önnek ezek a kitüntetések?

– Az elismerés mindenképpen örömet okoz, de ettől ugyanúgy fogok élni és dolgozni, mint eddig, illetve ha lehetőség nyílik rá, még jobban. Júniusban a Nagytétényi Sportegyesületben (Nagytétényi Kohász SE – szerk.) végzett munkámat jutalmazták. Ez a díj összetettebb, mert ebben benne van a vállalkozásom, az azzal összefüggő segítségnyújtás, a közösségért végzett tevékenység és a sport is.

– Milyen vállalkozást vezet?

– Több mint harminc éve élek a saját lábamon. Elsősorban tűzifával foglalkozom, de az első években csak földmunkát végeztem. Hitelből vettem meg a rakodógépemet, majd később béreltem egy Tátra teherautót a fuvarozáshoz. Eleinte a pénzhiány okozta a legnagyobb nehézséget, később és most is az emberek hiánya a legnagyobb gondom. A hat főből álló törzsgárdám rendesen dolgozik, de most kisegítő munkaerőre is szükség lenne, és azt nemigen találok.

– Több lett a munka?

– A rezsitámogatás korlátozásával óriási az igény a tűzifára, és segítségre is többen szorulnak. Évek óta dolgozom az Ökumenikus Segélyszervezettel, idén már két-három hete fuvarozom a szervezet által vásárolt fát a rászorultaknak. Az önkormányzat, amellyel évekkel ezelőtt stratégiai partneri megállapodást kötöttem, szintén tőlem vásárolja a kiosztásra váró téli tüzelőt, idén kétszáz erdei köbmétert. Támogatásképpen a szociális segítséget kérő embereknek mi visszük házhoz a feldarabolt, konyhakész tűzifát.

– Van még mit szállítaniuk?

– Száraz fa már régóta nincs, csak nyers, friss vágású. A tölgy, a bükk és a gyertyán vizesen nem jó, de megfelelően tárolva két-három hét után lehet már azzal fűteni, viszont az akác, amit most szállítunk, viszonylag jól ég nedvesen is.

Tamás Angéla