Ugrás a tartalomra

Házi, koreai és tigrisszúnyog is megjelent a kerületben

2022. augusztus 09. kedd
Nyári szúnyogfeltérképezés és mérések Budafok-Tétény területén
Házi, koreai és tigrisszúnyog is megjelent a kerületben

Az önkormányzat az eddig szokásos kémiai védekezés elemeit megtartva megkezdte a szúnyoghelyzet feltérképezését. A kutatásoknak köszönhetően sokkal pontosabb, szelektívebb védekezést tudunk majd alkalmazni.

Március óta zajlik a lárvákkal szennyezett vizek (ártéri vízjárta területek, közterületi pangóvizek) feltérképezése és biológiai kezelése a kerületben, ezzel párhuzamosan május végétől hetente történik napnyugta időpontjához igazodva (a szúnyogok legaktívabb időszakában) a csípőszúnyog-ártalom mérése.

Az első, májusi mérések eredménye szerint a mintavevő pontokon kisebb számban jellemzően házi és koreai szúnyog egyedeket fogtak. A házi szúnyog a főleg a házak körüli mesterséges vízgyülemekben, illetve közterületi csatornákban fejlődik. A koreai szúnyog egyike az invazív szúnyogfajtáknak, amik megtelepedtek hazánkban.

Az invazív fajok közül június végére a koreai szúnyog mellett egy másik invazív faj, a tigrisszúnyog is megjelent a gyűjtött mintákban. Ezt követően egyértelműen megállapítható a növekedett egyedszám, ami nagyobbrészt a hullámtéren fejlődő gyötrő-, hullámtéri és oldalfoltos szúnyog fajokból áll, illetve egyre több az invazív fajok egyedszáma is.

A hullámtéren történő szúnyoggyérítés kerületünkben a katasztrófavédelem irányítása alatt zajlik. 2022. június 29-től heti rendszerességgel történik földi kémiai gyérítés a Duna menti hullámtéren, melyről honlapunkon adunk tájékoztatást.

A hullámtéren kifejlődött árvízi fajok okozta ártalom a Dunához legközelebb eső részen június végén jelent meg, és július közepére lecsengett. Az invazív fajok száma viszont egyre nő, melyek fejlődése kevésbé függ a természetes vízjárástól (csapadék, árhullám), mivel városi környezetben a mesterségesen kialakuló mikro tenyészővizekben (virágcserép-alátét, eldugult ereszcsatorna stb.) is kitűnően fejlődnek.

Több lakossági panasz érkezett a Budafoki Temető környékén erős szúnyogártalom miatt. Szakembereink körbejárták a területet, de közterületi pangó víz sehol nem volt felfedezhető. A temető területén azonban a kerti csapok alatti vízgyűjtő betonhengerekben találtak pangó vizet, melyek háziszúnyog-lárvákat tartalmaztak. E vizeknek a kezelése megtörtént, és azóta is folyamatosan figyelik szakembereink.

Lakossági panasz érkezett a Síp utcából is. A bejelentés hatására gyűjtött mintában egyértelműen tigrisszúnyog volt kimutatható, amely az eddigi eredmények alapján kijelenthető, hogy nem a temetőben fejlődik. Előfordulhat, hogy a bejelentőnél tapasztalt szúnyogok helyben, vagy szomszédos ingatlanokon tenyésznek ki.

Az önkormányzat mindent megtesz a közterületeken található tenyészővizek felderítéséért és biológiai kezeléséért, de a lakosságnak is rendkívül nagy szerepe van a magárterületeken kialakuló mikro-tenyészővizek megszüntetésében.

A tenyészvizek olyan helyek, ahol vízterek vannak és fejlődni tudnak a szúnyoglárvák. A kerti tavak, szökőkutak, medencék, madáritatók mellett gyakori, hogy olyan helyeken is kialakulnak állóvizek, ahol nem ez a célunk. A lehulló csapadék könnyedén összegyűlik a szabadban hagyott gumiabroncsok belsejében, a takaróponyvákon, az elöl hagyott játékokban, edényekben, vödrökben, nem megfelelően tisztított ereszcsatornában is. Ezek a pangóvizek mind tökéletes szaporodóhelyként funkcionálnak. A tavasztól őszig tartó időszakban kiemelten fontos, hogy ezeket a sokszor észrevétlen tenyészvizeket egy-egy eső után mielőbb felszámoljuk.

Bejelentéseiket továbbra is várjuk az igazgatasiugyek@bp22.hu e-mail címen.