Ugrás a tartalomra

Helytörténeti séták Budafokon

2021. május 19. szerda
Tizenheten sikeresen elvégezték a Pincejárat felkészítő tanfolyamát
Helytörténeti séták Budafokon

Mit lehet tudni településünk első utcájáról, miről nevezetes a Borváros, hol található a Pestiskápolna, milyen nevezetességgel büszkélkedhet Nagytétény, avagy mit rejtenek a Borkő utcai pincék? – többek között ezekre a kérdésekre keresték és kaptak választ azok, akik jelentkeztek a Budafoki Pincejárat szervezői által meghirdetett helytörténeti tanfolyamra. A zsűri tagjai (Deutsch Anita, Salamon Judit és Garbóci László) szerint a huszonnégy résztvevő elképesztően sok ismeretre tett szert és nagyon alaposan felkészült a vizsgára, amelyet április utolsó napján tett. A program iránt nők és férfiak, fiatalok és idősek egyaránt érdeklődtek. 

– Személyes részvételt terveztünk, de a korlátozások életbelépése miatt ezt csak részben sikerült megvalósítanunk. Az oktatás és a konzultációk az online térben zajlottak, az utolsó alkalmat és a vizsgát azonban kisebb csoportokban már meg tudtuk tartani a helyszíneken. Tizenheten sikeresen elvégezték a tanfolyamot, így a pincejáratokon egy időben több látnivalót is be tudunk mutatni az érdeklődőknek – beszélt a tanfolyamról a Budafoki Pincejárat művészeti vezetője, Deutsch Anita, aki hozzátette: a pincejáratokon mindig nagy sikernek örvendenek a helytörténeti séták, ötven embernél kevesebben nemigen jelentkeznek azokra, így jól jön a segítség, különösen Garbóci László helytörténésznek, aki nem tud egyszerre két helyen lenni.

– Harmincperces előadásokat tartottam, amelyek felvételét korábbi séták alkalmával készült képekkel illusztráltuk. Anita továbbította az anyagot a résztvevőknek, akik a konzultációkon további kérdéseket tehettek fel nekem egy-egy helyszínnel, épülettel, területtel, illetve műemlékkel kapcsolatban. Öt témakört dolgoztunk fel, ezek egyike a Péter-Pál utca volt a görögkatolikus istentiszteleteknek helyet adó kápolnával és a Seybold–Garab Pincével, a programban szerepelt a Sarló utcában lévő Törley-mauzóleum, a Záborszky pince Borvárosa és a Pestiskápolna, a Borkő utcában lévő Katona Pincészet és a Várszegi pince, valamint a Nagytétényi Kastélymúzeum – számolt be a vizsgára való felkészülés menetéről Garbóci László.

Deutsch Anita elmondta: a novemberben még személyes találkozással megrendezett Budafoki Pincejárat néhány hónapra online térbe helyezte át programjait, május elsején viszont ismét lehetőség nyílt a borkóstolásra, sőt a pincelátogatásra is. Örül, hogy a nyitás hírére is óvatosak maradtak az emberek, és a pincék teraszaira éppen megfelelő számú vendég érkezett. Júniusra viszont további lazítás várható, ezért akkorra már több helyszínnel, háttérzenével és az egyik friss vizsgázó segítségével két helytörténeti sétával is készülnek.

(VH)

Helytörténeti séták Budafokon