Ugrás a tartalomra

Herman Ottó napja Budatétényben

2016. január 03. vasárnap
„Legyünk büszkék arra, amik voltunk, s igyekezzünk különbek lenni annál, amik vagyunk”
Herman Ottó napja Budatétényben

Környezetünk állapotáról, a fenntarthatóságról, madárvédelemről és tájhasználatról, valamint a társadalmi változásokról is szó esett a Herman Ottó-ünnepen, amelyet a budatétényi székhelyű Herman Ottó Intézet A falu című folyóirat szerkesztőbizottságának részvételével szervezett. Az előadók az egész napos konferencián a magyar vidékről és fejlesztési lehetőségeiről tájékoztatták az ország különböző pontjáról érkezett érdeklődőket.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára  Herman Ottóhoz hasonlította A falu című folyóirat munkatársait abban a tekintetben, hogy a periodika szerzői és szerkesztői is hasonló elkötelezettséggel foglalkoznak azokkal a társadalmi és tudományos kérdésekkel, amelyekkel a maga korában Herman Ottó.

– Közvetítik azt a hagyományos tudást, a hagyományos falusi tudást integráló szemléletet, amelyet mindnyájan tőle tanultunk – mondta a helyettes államtitkár, majd megköszönte a Bolyki István által alapított, 1985 óta működő folyóirat szerkesztőbizottságának, hogy munkatársainak a cikkei helyet kapnak a szaklapban, sőt a nemzetközileg is elismert, ma már világhírnevet szerzett és az Európa Tanács Tájdíját elnyert Mesés Hetési Mintaprogramot is az újság hasábjain mutathatták be először.

Beszélt az állatkihelyezési programról, a Nemzeti Parki Termékvédjegy jelentőségéről és arról, miért fontos, hogy a védett területeken állatok legeljenek.

Rácz András azonban kihangsúlyozta, hogy az állami igyekezet és a minisztérium erőfeszítése önmagában kevés, a programok megvalósításakor mindenki segítségére számítanak, aki ezzel foglalkozik, mert közös munkára, közös gondolkodásra van szükség és olyan műhelyekre, mint A falu folyóirat, ahol ezeket a gondolatokat közkinccsé teszik.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Herman Ottó Intézet főigazgatója először kiadványaikra, a Herman Ottó életét bemutató kötetükre és a napokban megjelent, Magyarország környezeti állapotát taglaló kiadványukra hívta fel a konferencián részt vevők figyelmét, majd az ifjú tehetségekre, akik támogatását, karrierjük egyengetését intézetük egyik fő feladatának tartja.
– Ötvözzük a modern és hagyományos értékeket. Értéket teremtünk, ha kiadványokat jelentetünk meg vagy az arra érdemes fiataloknak bemutatkozási lehetőséget biztosítunk. Fontos számunkra, hogy emberekkel, közösségekkel álljunk kapcsolatban, ahogy egy ilyen rendezvénynek is ez az egyik célja – tájékoztatta hallgatóságát a főigazgató.

A konferencia nyitányaként a Virtuózok című tehetségkutató műsorból megismert, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályába járó Kuti Róbert hegedűjátéka csendült fel. A bőséges ebéd szellemi előételét a Ki Mit Tube győztese, Bánki Benjamin slammer szolgáltatta az addig súlyos témákat boncolgató résztvevőknek. A délutáni órákban véget érő szakmai összejövetelen a házigazdák Béres András főigazgató-helyettes záró gondolataival és néptáncbemutatóval búcsúztak a vendégektől. (Tamás Angéla)