Ugrás a tartalomra

Hétköznapi ünnepek

2022. december 22. csütörtök
Az ARTÉR Művészeti Egyesület kiállítása a Magdolna Udvarban
Hétköznapi ünnepek

Karácsony közeledtével az ARTÉR Művészeti Egyesület művészei minden évben nagyszabású év végi tárlaton mutatják be alkotásaikat a nagyközönségnek.

Sok-sok éven át a Budafoki Könyvtár nyújtott otthont az évet lezáró kiállításnak, idén azonban a Magdolna Udvar Művészeti Galériájában nézhetjük meg a kortárs művészek munkáit. A képzőművészeti eszközökkel készült alkotások a műfaji sokszínűség palettáját felvonultatva avatják be a nézőt a művészek szűrőjén át kifejezésre jutó pillanatokba.

Harmincnégy művész, az ARTÉR Művészeti Egyesület tagjai és meghívott vendégeik különféle technikával készült alkotásai hívják fel a látogatók figyelmét a hétköznapi csodák, érzések és megélt pillanatok fontosságára, ahogy Nagy Zopán költő, fotográfus fogalmazott, „hétköznapi ünnepeink mi magunk vagyunk személyes örömeink, különféle cselekedetek, alkotások, csöndek, utazások, továbbgondolások által”.

Nagy Zopán, akinek munkája szintén a kiállítás anyagát képezi, a maga megszokott módján vezette fel a tárlatot. Nem a festményekről, grafikákról, fotókról és általában a művekről beszélt, nem az alkalmazott technikákat hozta közelebb a jelenlévőkhöz, hanem a művészeket átható érzésekről, a számukra fontossággal bíró gondolatiságról, a „kiválasztott meglátások”-ról.

– Van, aki gömbök, feszületek, szimbolikus háromszögek, faragott formulák, reményteli relikviák közelségét érzékeli szívesen, van, aki cirkuszi csillámok és súrlófények mögé tekint be, ahol porondmester brillantinos, kackiás bajuszvégek a kötéltáncos leányka kis hónalját cirógatja. Emitt pedig két kereken áramló érzelmek, kerámiákba csomagolt, kéklő kézfoltok, expresszív főnyomok is megteremnek – hangzott el a megnyitóbeszédben.

A Magdolna Udvar Művészeti Galéria 2022-ben megnyílt utolsó kiállításának tárlatvezetésére december 17-én 17 órától kerül sor, a művészek munkáit azonban február 4-ig megtekinthetik az érdeklődők.

Tamás Angéla