Ugrás a tartalomra

Hétszáz fát ültetnek el a 22. kerületben

2021. május 03. hétfő
Tovább zöldül Budafok-Tétény. Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza több száz fát adományoz a 10 millió Fa Alapítványnak. A fák egy része közterületre, más része intézményekhez kerül, illetve közel a feléből egy kiserdőt terveznek létrehozni. A helyszínek kiválasztásában a kerületi önkormányzat segít.
Hétszáz fát ültetnek el a 22. kerületben

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza nem kevesebb mint 700 fát ajánlott fel Budafok-Tétény zöldítésére. Ennyi fa elültetése komoly tervezési és szervezési munkát igényel, ezért az ország egyik legismertebb zöld civil szervezetét, a 10 millió Fa Alapítványt kérték fel a projekt lebonyolítására.

A tervek szerint a fák egy részét közterületre ültetik, egy részét intézményeknek ajánlják fel, 300-400 fa pedig egy kisebb erdő alapjául szolgálhat majd. A közterületi fák és az erdő helyét a helyi önkormányzat bocsátja az Alapítvány rendelkezésére.

„A 2019-ben alakult 10 millió Fa közösség mára 160 településen van jelen. Célunk, hogy legalább annyi fát ültessünk el Magyarországon, ahányan hazánkban élünk, hiszen a klímaváltozással kapcsolatos legfrissebb tudományos eredmények is azt igazolják, hogy faültetéssel lehet leggyorsabban reagálni a kialakult helyzetre. A Föld globális felmelegedése egyértelműen összefüggésbe hozható a járványok terjedésével is. Hisszük, hogy tennünk kell valamit egyénenként is, de valódi volument nagyobb ívű összefogásokkal érhetünk csak el. Az Egyház adománya nagymértékben hozzájárul ehhez a törekvéshez. A 22. kerületi ültetés azért is kiemelkedő, mert a 700 fának közel a fele nagyobb, városi fákból áll majd.  A városban elültetett fáknak óriási erejük, jelentőségük van. Amellett, hogy oxigént termelnek, szerepet játszanak a légkörben keringő szén-dioxid feldolgozásában, lekötik, szűrik a szennyező anyagokat, védelmet nyújtanak a zaj, a rázkódások és a rezgések hatásai ellen is, amellyel még a környező lakóépületeket is védik. A kerületben eddig is jó és támogató kapcsolatunk volt a helyi lakosokkal, bízunk abban, hogy továbbra is kitartanak mellettünk és minél több fát ültethetünk el együtt „– mondta el Hervai Franciska a 10 millió Fa Alapítvány főkoordinátora.

Az ültetendő fák fajtáját szakemberek határozzák meg az országos és helyi előírások alapján, de annyi bizonyos, hogy magyar fafajtákat ültetnek majd.

Egyházunk több mint 20 éve jelen van a kerületben. – mondta el Nagy Krisztina, Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza szóvivője. „Két évvel ezelőtt sajnos elkövettük azt a hibát, hogy a területünk tereprendezésekor nem kommunikáltuk annak részleteit megfelelően a helyi lakosokkal. 2019-ben több beteg, a védett egyedeket veszélyeztető, illetve invazív fát el kellett távolítani a telkünkről, és bár ezeket a fákat pótolni fogjuk, nem tudatosult bennünk, hogy a fák kivágása bánatot okozhat a közelben lakóknak. Nagyon sajnáljuk, hogy ezzel csalódást okoztunk a helyieknek, és mindent megteszünk azért, hogy helyrehozzuk ezt a hibát és kárpótoljuk Budafok-Tétény lakóit.”