Ugrás a tartalomra

Hetvenéves a kertészeti kutató

2021. november 11. csütörtök
Fejlesztéseket terveznek a Rozáriumban, hogy még több legyen a látogató
Hetvenéves a kertészeti kutató

Az egykori Kertészeti Kutatóintézet alapításának hetvenedik évfordulóját ünnepelték meg a Herman Ottó Kutatóintézetben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézetének szervezésében. Helyes Lajos, a Kertészettudományi Intézet vezetője az ünnepségen elmondta: szeretnék, ha a kertészképzés még népszerűbb lenne Magyarországon, illetve tervezik egy független szaktanácsadói hálózat létrehozását is a termelők számára.

Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő választási ciklusban háromszor annyi vidékfejlesztési forrás jut a magyar agrárium, és ezen belül a kertészet támogatására, mint eddig.

Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a Rozárium Budafok-Tétény egyik gyöngyszeme, amely a Kertészeti Kutatóintézeten belül működött. A rendszerváltás utáni zűrzavaros években azonban a területeinek több mint a felét elvesztette a rózsakiállítás. A kerület célja, hogy újra visszanyerje a Rozárium a régi fényét, és ennek érdekében arra törekednek, hogy együttműködést alakítsanak ki a kormányzattal és az egyetemmel.

Karsay Ferenc polgármester arra emlékeztetett, hogy a Rozáriumnak a XIX. századig visszanyúló története van, hiszen Klauzál Gábor miniszter egykori dísznövénykertje volt ezen a területen. A rózsakiállítást pedig később Mark Gergely, a „rózsák atyja”, kerületünk nagy tiszteletben álló polgára alkotta meg. A sok hányattatás után végül a terület egyetemi tulajdonba került, 2017-ben pedig a kerület stratégiai partnerségi megállapodást között az intézménnyel, ami azóta is kiválóan működik. Budafok-Tétény pedig kiemelten kezeli ezt a hagyományt, ezért látványos fejlesztést tervez a Rozáriumban, hogy az még több látogatót fogadhasson, és még népszerűbb legyen. 

(VH – PTV)