Ugrás a tartalomra

Hetvenöt éve üldözték el a svábokat

2022. január 27. csütörtök
Megemlékezés a német ajkú magyarok kitelepítéséről Tétényben
Hetvenöt éve üldözték el a svábokat

A német ajkú magyarok kitelepítésének 75. évfordulója alkalmából a Nagytétényi Polgári Kör és a Német Nemzetiségi Önkormányzat koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a Nagytétényi Sváb Emlékműnél. Miután az egybegyűltek elénekelték a magyarországi németek himnuszát, és a Nagytétényi Polgári Kör elnöke, Lászlóné Varga Éva köszöntötte a megjelenteket, Bánhegyi Ferenc történész beszélt az 1946-ban kezdődő és 1948. május 30-ig tartó időszakról, a német ajkú lakosság elhurcolásáról, kitelepítéséről, illetve, ahogy a német szakirodalom említi, elűzéséről.

Hetvenöt évvel ezelőtt, január 19-én Budaörsről indult el az első olyan deportáló vonat, amely a II. világháború után a svábokat magyar otthonaikból a romokban heverő Németországba, az USA, illetve a Szovjetunió által megszállt területekre szállította. A több mint két év alatt kétszázezernél több német nemzetiségit fosztottak meg otthonától, egzisztenciájától, méltóságától, elképzelt jövőjétől és sok esetben közvetlen családtagjaitól.

Budafok-Tétényben 1947-ben került sor a kitelepítésre. A magukat német ajkúnak valló svábokat teherautóra ültetették és a hárosi vonatállomásra vitték. Ingó és ingatlan vagyonukat elkobozták, és a legfeljebb 50 kilogrammos batyujukkal marhavagonokba terelték őket.

„A huszadik század vagonjai és a mi magyar vagonjaink – talán a holokausztot még mindenféleképpen meg kell említenünk – körbeérnék a Földet. És az a fájdalom, amit ezek a vagonok hordoztak, az pedig talán megtöltené a tengereket. Amikor erre a sínpárra nézünk, akkor gondoljunk arra, hogy micsoda tengernyi szenvedést hordoztak ezek a vagonok” – mondta az ünnepségen Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a Külügyi Bizottság elnöke.

A megemlékezést a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Szirtes Edit zárta, aki a szeretet fontosságát hangsúlyozta beszédében.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Nagytétényi Polgári Kör összefogásának köszönhetően 2012-ben elkészült a sváb emlékmű. Azóta minden évben, ahogy az idén is, a faragott emlékkőnél róják le tiszteletüket és helyezik el koszorúikat a megemlékezők a három évszázaddal ezelőtt Budafok-Tétényben letelepedett és 1947-ben deportált német ajkúakra emlékezve.

Tamás Angéla