Ugrás a tartalomra

Hosszú életpálya, töretlen lelkesedés

2020. október 04. vasárnap
Hatvanöt éve kezdte zenetanári pályáját Nemes László
Hosszú életpálya, töretlen lelkesedés

Szabadidejében is a növendékeivel foglalkozik a nyolcvannegyedik életévét egy hete betöltő gordonkatanár, Nemes László. A címzetes igazgató ünnepi hangversenyre és a XVI. Országos Friss Antal gordonkaversenyre készíti fel tanítványait, ezért időt és energiát nem kímélve a kötelező órákon túl is gyakorol a gyerekekkel.

A Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola alapítója, egykori igazgatója 65 éve kezdte el zenetanári pályafutását, amelynek során nemcsak csellózni tanította a gyerekeket, de zenekarokat alapított és vezetett, valamint zenei táborokat szervezett Fertődön.

Kerületünk díszpolgára, Nemes László a tanításon túl, amelyhez a mai napig ragaszkodik, 50 éve létrehozta a XXII. kerületi Zeneiskolát, amelynek három évtizeden át az igazgatója volt, miközben az intézményt Magyarországon elsőként művészeti iskolává bővítette (ma Budafok-tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola – a szerk.).

– Heti nyolc órában tanítok. Hat tanítványom közül hárman vesznek részt az országos versenyen. A gyerekek fellépésével tervezett jubileumi koncertemet októberre halasztottuk, és bár nyáron is gyakoroltunk, bőven van még teendőnk – mondta Nemes László, aki beszélgetésünkkor is az egyik növendékére várt.

Az idős csellótanár elmesélte, hogy családjával a Duna-parton ünnepelték a születésnapját, de számára az volt a legszebb ajándék, hogy másnap a barátai elvitték szülőhelyére, Pápára.

– Kimentem a temetőbe a szüleim sírjához, és meglátogattam az öcsémet, akit már régen láttam. Pápa utcáit járva eszembe jutott a Türr István Gimnázium és Kollégium, ahol leérettségiztem és ahol ifjúsági zenekart szerveztem, az első munkahelyem, a Bartók Béla Zeneiskola, ahová már alig húszévesen tanítani jártam, és az első sikerem is. A gimnázium zenekara és a Közgazdasági Technikum kollégiumának leánykórusa, ahol szintén én voltam a karnagy, másfél év munka után Arany minősítést kapott Keszthelyen – osztotta meg a nap élményeit a címzetes igazgató, aki kiemelte, hogy egész életében a kulturális és művészeti élet jobbátételén fáradozott. Büszke a Magyar Örökség díjra és a Budafoki Dohnányi Zenekarra, amelynek elődje, a Budafoki Ifjúsági Zenekar a vezetése alatt a Bécsi Zenekari Világversenyen első díjat kapott és a verseny nagydíját is elnyerte. Elégedettséggel tölti el, hogy 30 évvel ezelőtt Budafokon megalapította a Magyar Zeneiskolák Szövetségét, amelynek sok éven át elnöke lehetett, és az is, hogy az ő irányításával rendezték meg a IV. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivált.

A három évforduló (65-50-30) kapcsán a művészeti iskola alapítványa a napokban vásárolja meg azt a filmet, amely Nemes László pályafutásáról készült a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés (2015) átvételét követően.

(Tamás Angéla)