Ugrás a tartalomra

Húsvétkor is vigyázzunk egymásra!

2019. április 12. péntek
A Budapesti Rendőr-főkapitányság tanácsai a húsvéti ünnepek idejére.
Húsvétkor is vigyázzunk egymásra!

Az ünnep és a vele együtt járó hosszú hétvége azon családok számára is vonzóvá teszi az autóval történő hosszabb-rövidebb kirándulásokat, a távolabb élő rokonok meglátogatását, akik az év többi részében nem használják jelentősebb távokon autójukat.

Annak érdekében, hogy az utazás és az ünnep mindenki számára kellemesen és biztonságban teljen, a Budapesti Rendőr-főkapitányság az alábbi tanácsokat ajánlja a gépjárművezetők és a húsvéti vendégvárók figyelmébe:

  • A közúti közlekedésben való részvétel egyik feltétele, hogy az utazáshoz használt jármű és mi magunk is rendelkezzünk a szükséges engedélyekkel, ezért indulás előtt egyaránt ellenőrizzük vezetői engedélyünk és a jármű forgalmi engedélyének érvényességi idejét is. (Az érvényességi időt a rendszámon már nem jelzi matrica!)
  • Mindig az évszaknak megfelelő gumiabroncsot használjunk. Tavasszal, ha a hőmérséklet tartósan 7°C fölé emelkedik, és a reggeli fagyok is megszűntek, javasolt a nyári gumiabroncsok visszaszerelése.
  • A gumiabroncs cseréjénél érdemes mindkét garnitúrát átvizsgálni, kizárva ezzel az esetlegesen szálszakadt, kidudorodott gumikból eredő közúti baleseteket
  • Az abroncsok cseréjét követően mindenképpen érdemes elvégeztetni a kerekek kiegyensúlyozását és a futómű ellenőrzését.
  • Nincs tavasz kátyúk nélkül! Mindig vezessünk körültekintően és a közúti jelzéseknek megfelelően. Különösen igaz ez olyan útszakaszon, ahol kisebb a helyismeretünk.  Ügyeljünk a pocsolyákra, nem tudhatjuk ugyanis, hogy mekkora mélyedést rejt az úthiba.
  • A jármű esetleges elektromos tüzeinek megelőzése érdekében a hosszabb igénybevétel előtt érdemes annak elektromos rendszerét szakemberrel átvizsgáltatni, mivel a téli körülmények közötti használat jelentős terhelést jelenthetett. Egyes helyeken a rágcsálók, például a nyest okozta károk sem zárhatók ki
  • A „látni és látszani” elv jegyében indulás előtt ellenőrizzük autónk világító berendezéseit és a kilátást biztosító egyéb berendezéseket (például ablaktörlő, ablakmosó, szélvédőmosó folyadék), és ne feledkezzünk meg a szélvédő tisztán tartásáról.
  • A húsvéti vendégvárással sok helyen együtt jár az alkoholfogyasztás is. Döntsük el, hogy a járművezetés élménye vagy az alkohol élvezete fontosabb számunkra.
  • Amennyiben sem az alkoholfogyasztásról, sem a gépjárművel történő utazás kényelméről nem akarunk lemondani, úgy a társaságunk egy tagját – közös megegyezéssel – „józanságra ítélve” nevezzük ki bulisofőrnek, vagy vegyük igénybe a taxik vagy a sofőrszolgálatok nyújtotta biztonságot.

+ 1 jótanács a házigazdáknak és háziasszonyoknak

A vendégek jókedvéhez nem okvetlenül szükséges alkohol, hiszen a jókedv forrása lehet már maga az együtt töltött idő is, melynek során a látogatóknak egészsége italokat is kínálhatunk. Így elkerülhetjük, hogy vendégeink közúti baleset részeseivé vagy a hatóság eljárásának alanyává váljanak.

(Budapesti Rendőr-főkapitányság Rendészeti helyettese)