Ugrás a tartalomra

Húszéves a kerületi művészcsoport

2024. május 14. kedd
Filotás Viktória szobrászművésszel beszélgettünk az eltelt két évtizedről
Húszéves a kerületi művészcsoport

Az idén húszéves ARTÉR Művészeti Egyesület Budafokon alakult meg a kerületünkben élő, itt dolgozó, illetve Budafok-Tétényhez kötődő, hivatásos képző- és iparművészekből, valamint művésztanárokból. A művészcsoport a 48. Budafok-tétényi Tavaszi Művészeti Fesztiválhoz kapcsolódóan május 11-én mutatja be Jubileumi Művészeti Albumát. A szervezet elnökével, Filotás Viktória szobrászművésszel az eltelt két évtizedről beszélgettünk.

– A kezdet kezdetén hogy tudták megvalósítani a céljaikat?

– Az ARTÉR sok évig csak kollektív műteremmel rendelkezett, amelynek a Záborszky-kúria adott otthont. Művész kollégáimmal ott dolgoztunk, munkáinkat pedig különböző, kerületi intézmények által kínált, kiállításra alkalmas helyszíneken mutattuk be. Ezen kiállítások Budafok-Tétény értelmiségi, művészetkedvelő, értő közönségét is megcélozta és megtalálta. A kerület tavaszi művészeti fesztiváljához immár több évtizedes kapcsolat fűz minket, rendszeres szereplői vagyunk a kiállításoknak, de évek óta a pezsgő- és borfesztiválon is aktívan részt veszünk.

– A művészek hogy kapcsolódnak a „boros” programokhoz?

– Az önkormányzat a borkultúra és a zene szeretete mellett fontosnak tartja, hogy a képző- és iparművészetek is megjelenjenek egy ilyen nagyszabású rendezvényen. A fesztivál ideje alatt a Kossuth iskola mögött 2016 óta megnyílik a Művész utca, amelynek látványosságait, a szabadtéri kiállításokat és workshopokat hat éve művészeti egyesületünk szervezi és bonyolítja. Ezenkívül 2020-tól megrendezzük a Művészkertet is a Magdolna Udvar Átriumában, és néhány éve a Pincejárathoz is szervesen kapcsolódunk.

– Budafok belvárosában 2021-ben elkészült a Magdolna Udvar, amelynek galériáját az ARTÉR irányítja. Sok feladat hárul a művészcsoportra?

– Bőven jut mindenkinek munka, de ez egyben nagyon sok lehetőséget is biztosít a számunkra. Csak az elmúlt három év alatt huszonnégy kiállítást szerveztünk a galériában, melyek közül több csatlakozott országos művészeti rendezvényhez vagy fesztiválhoz, ezáltal a Magdolna Művészeti Galéria is az országos rendezvények hivatalos helyszínévé vált.

Tamás Angéla