Ugrás a tartalomra

Huszonhét éve a gyermekekért

2022. november 19. szombat
Dr. Bálint Béla-díjjal tüntették ki Kincses Anita gyermekorvost
Huszonhét éve a gyermekekért

Az önkormányzat által szépen felújított orvosi rendelő várótermét barátságos, megnyugtató falmatricákkal díszítették az ott dolgozók. A falakon a legkisebbeknek szóló esernyős nyuszitól a nagyobbak érdeklődését felkeltő világtérképig mindegyik kép azt a célt szolgálja, hogy várakozás közben biztonságban és jól érezzék magukat a gyerekek.

A nagytétényi Batthyány utcában lévő rendelőben a Kerület Napján Dr. Bálint Béla-díjjal kitüntetett Kincses Anita látja el a gyermekorvosi teendőket. A doktornő folyamatosan képezi magát, hogy lépést tartson az orvostudomány fejlődésével, rendelőjét pedig olyan felszerelésekkel látja el, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy páciensei helyzetét megkönnyítve a különböző szakorvosi vizsgálatokat is, mint fül-, vér- és vizeletvizsgálat, helyben elvégezhesse.

Kincses Anitával beszélgettünk, aki huszonhét éve kezdte az orvosi hivatás gyakorlását. 

– Soha nem akart más területen dolgozni?

– Már gyermekkoromban is a gyógyítás foglalkoztatott, mindig is orvosnak készültem. A diploma megszerzése után Tatabányára, a Szent Borbála Kórházba kerültem, ahol a tíz év alatt Békefi Dezső főorvos úr és kollégái mellett remek emberektől, remek helyen tanulhattam meg mindent, amit a szakmáról tudni kell.

– Tizenhat éve azonban Nagytétényben gyógyít.

– Gyermekeim születése után abba kellett hagynom az ingázást, mert a kórházi munka a család szempontjából nem működött volna, ezért a saját praxis mellett döntöttem. Egy nyugdíjba vonuló kollégám helyére léptem, tőle hétszáz gyermeket „örököltem”. Ma már ezerkétszázan tartoznak hozzám, és még kilencszázan a másik körzetből, ahol helyettesítek. Nullától tizennyolc éves korig foglalkozom a gyerekekkel, akiknek közel fele már „külterületi” – Érdről, Diósdról, Halásztelekről járnak vissza hozzám. Szerencsére két asszisztensnővel dolgozom, így könnyebben el tudom látni a két körzetet.

– Ősztől nyilván látogatottabb a rendelő. Sok a páciens?

– Az influenza még előttünk áll, de a nyárhoz képest szeptembertől több gyerek betegszik meg. Az influenza tél végén és kora tavasszal tarol, így még januárban is érdemes beoltatni a gyerekeket. Mi féléves kortól oltunk, mert létezik olyan vakcina, amely már hat hónaposoknak is adható. A covid sem múlt el még, ezért tesztelünk, ha szükséges, és sajnos találunk pozitív eseteket is.

Tamás Angéla