Ugrás a tartalomra

Huszonnyolc kistermelői bor a tangazdaságban

2016. május 12. csütörtök
A Promontórium Borlovagrend versenyén Katona Ferenc, Rónafalvi Gergely és Ipolyvölgyi János vehette át a díjakat
Huszonnyolc kistermelői bor a tangazdaságban

Régi hagyomány, hogy a Promontórium Borlovagrend kistermelőknek hirdet borversenyt április elején a tangazdaságban. A megmérettetés fő célja az elkészült italok értékelése mellett a hibák feltárása és a továbbképzés. Idén 28 minta érkezett be a megmérettetésre, amelyeket hattagú, borászokból álló bírálóbizottság értékelt.

Évről évre egyre jobb borok születnek Budafok-Tétény kistermelőinek kezei között. Fontos, hogy a számukra meghirdetett borversenyre csak azok nevezhetnek be, akik minimum ötvenliternyi borral rendelkeznek az adott mintából. Sokan azért vesznek részt a boraikkal a versenyen, hogy a zsűri szakmai hozzáértésével segítse a hibáik jövőbeli kiküszöbölését. A kistermelők ott lehetnek a kóstolás és a bírálat közben, így tudják, hogy milyen hibákat követtek el, miközben megkóstolhatják a versenytársak borait is. Az idén versenybe szállt 28 mintában volt vörös-, fehér- és rozé bor is. Öt-hat tétel megkóstolása után Szűcs Zoltán, a Promontórium Borlovagrend új elnöke értékelte a borokat.

– Nagy öröm számomra, hogy a termelők megfogadják a tanácsainkat, és évről évre egyre szebb borokat kóstolhatunk. Most is voltak azonban nemkívánatos hibák, de voltak prémium minőségű borok is. A fehérboroknál találtunk több hibás tételt, ami egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehetett volna – mondta a zsűri elnöke. A termelői versenyen nemcsak a zsűritagok által meghatározott sorrendben születtek helyezések, hanem a termelők is szavazhattak a borokra, így közönségdíj is született. A hivatalos eredményhirdetés április 30-án volt a Szelmann Házban megrendezett Civil napon. A fehérborok közül aranyérmet kapott Katona Ferenc 2014-es balatonboglári Rajnai Rizling bora. Vörösborok kategóriában Igert György és Rónafalvi Gergely 2012-es Hanserg Cuvée-je nyert. A közönségdíjat Ipolyvölgyi János 2015-ös Syrah-ja kapta. (Viszkocsil Dóra)