Hírek

Huszonöt éves művészeti képzésünkre emlékeztetett a Nádasdy-ünnep
A Nádasdy Kálmán Művészeti és Általános Iskola több helyszínen, briliáns előadásokkal ünnepelte megalakulásának jubileumát
2015-06-06

Keringő, polka és balett
Remek zenére, ötletes, kivetített díszletek között mutatták be műsorszámaikat a Nádasdy Kálmán Művészeti és Általános Iskola balett tanszakának növendékei a Klauzál Ház színháztermében. Az egyben tanévet is záró vizsgaelőadáson a legkisebb előképzősöktől a legnagyobb továbbképzősökig közel hetven tanuló lépett színpadra, hogy az elmúlt húsz év legközkedveltebb táncait eltáncolja. Kovács-Bodó Zsuzsanna balettmester két évtizede érkezett a művészeti iskolába, hogy tanítványait megismertesse a klasszikus balett és a modern tánc szépségeivel és nehézségeivel, ezért nem véletlen, hogy a program húsz évet ölelt át. Az V. Országos Klasszikus Balettversenyen II. helyezést elért Vellai Krisztina a műsorban Vivaldi A vihar című művére táncolta el a saját maga készítette koreográfiát.

A népzenétől a jazzig
Vastapssal jutalmazta Valter Izabella gordonkajátékát a közönség a Cziffra Házban, ahol a Nádasdy művésztanárainak koncertjén olyan különlegességekkel is találkozhattunk, mint az alkalmilag kamarazenekarrá összeállt trió előadása, amelyen Locatelli c-moll szonátája (Op.5 No.2) blockflötén (Szabó János), gordonkán (Valter Izabella) és nagybőgőn (Horti Gábor) hangzott el. Az oboát és furulyát tanító Lados Lilla kalimbán és szélcsengőn repítette hallgatóit az angyalok közé, Horti Gábor pedig nagybőgőn játszott szólót volt tanára emlékére, Pozsgai Zoltán zongorakíséretével. Szilágyi Erzsébet Händel Xerxes című operájából énekelt áriát (kísérte: Bartáné Dankó Éva), Kubínyi Zsuzsa és Pócs Katalin pedig zongorázott. A zenei program hangulatát a népi hangszereket oktató tanárok zenekara, Kuczera Barbara, Nagy Zsolt, Mohácsy Albert és Kremper-Kerekes Enikő alapozta meg a nagysajói muzsikával, míg záróakkordként a dzsessztanszak két tanára, Cseh László (szaxofon) és Miseta Alexandra (zongora) játszott.

Gálaműsor és kiállítás
Az ünnepi műsort megelőzően a Nádasdy Galériában kiállítás nyílt a képzőművészeti tanszak növendékeinek munkáiból. A megnyitón a XII. Budapesti Furulyaversenyen Arany minősítést kapott kamarazenekar (Glávits Anna, Szabad Péter, Szilágyi Emese, Mácsay Szonja, Farkas Simon), valamint Székely Fruzsina és Szabó Marcell játszott.
A Karsay Ferenc polgármester fővédnökségével megvalósult Nádasdy Gálán többek között bemutatkozott a közel ötvenfős Csilingelő Gyermekkórus, melynek kórusvezetőjét, Beer Ágnest a VI. Országos Kórusfesztiválon nemrégiben karnagyi különdíjjal jutalmazták. 
A gálán felléptek a XII. Budapesti Furulyaversenyen kiemelt aranyminősítést elért tanulók is: Szabó Vencel és Szilágyi Emese, valamint a Tallér Jolán, Börzsönyi Réka, Szabó Dénes és Sirák Blanka alkotta kamaraegyüttes. Belej Ferenc tanítványai, az Országos Friss Antal gordonkaverseny II. helyezettje, Baranyi Szabolcs és a Cziffra tanulmányi verseny különdíjasa, Szabó Dénes is játszott a közönségnek. A műsort színesítette a Nádasdy Balettcsoport, és az V. Országos Klasszikus Balettversenyen III. helyezést elért „Ametiszt csoport” tagja, Popa Csenge tánca. Az Év tanára címet Artner Ilona és Lados Lilla, az Év tanulója címet Baranyi Szabolcs és Vellai Krisztina nyerte el. A VIII. Országos Jeney Zoltán Fuvolaverseny második helyezettje Regenhart Dorottya lett. A jubileumi előadáson a város vezetése nevében Zugmann Péter alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, kiemelve Nemes László címzetes igazgató harminc és Arató László jelenlegi intézményvezető tíz éven át tartó kiváló munkáját.


Koncerttel ünnepelték a hatvan évet 
Nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelték Nemes László pedagógusi és zenei pályafutásának 60. évfordulóját egykori tanítványai, a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola volt tanulói, a meghívott művészek és a Budafoki Dohnányi Zenekar. A kitűnő előadókat felvonultató ünnepi hangversenyen hárman is vezényelték a szimfonikus zenekart: Nemes László, az együttes alapítója és első karmestere, a Liszt-díjas Hollerung Gábor, aki a hivatásos zenekar jelenlegi művészeti vezetője és karnagya, valamint a jövő ígérete, Magyari Marcell, aki saját, Szimfonikus költemény című művét dirigálta. Az előadók között üdvözölhettük az iskola egykori növendékét, Pertis Attila Liszt-díjas zongoraművészt. Nemes László címzetes igazgatót, kerületünk díszpolgárát Karsay Ferenc polgármester is méltatta. – Budafok-Tétény olyan kulturális sokszínűséggel rendelkező település, amelyből kevés van hazánkban. Elfogulatlanság nélkül mondhatom azonban, hogy ez az előkelő művészeti rang nagyrészt Nemes Lászlónak köszönhető, aki többek között megteremtette a magyar zenei képzés, a képzőművészet és színművészet komplex oktatási színterét, mely iskolamodell nemcsak hazánkban volt egyedülálló és újító kezdeményezés, de a világ számára is követendő példává vált. A Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában, amelynek Nemes László alapítója és harminc éven át vezetője volt, számos tanuló, kiváló képességű gyermek kapta meg a zenei oktatás alapjait, közülük sokan ma már professzionális zenészek, művészek, akik továbbviszik az iskola jó hírét. –hangsúlyozta a polgármester.

(Tamás Angéla)