Ugrás a tartalomra

Ifjú poéták Budafok-Tétényben

2021. november 15. hétfő
Verseskötet a Kossuth iskola Poéta22 pályázatára beküldött költeményekkel
Ifjú poéták Budafok-Tétényben

Verseskötet jelent meg a kerületi iskolások műveiből a Budafoki Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola gondozásában. A közel száz verset tartalmazó könyv bemutatóját egy színvonalas rendezvény keretében tartották meg október 15-én a Poéta22 címet viselő pályázat eredményhirdetésén. A kötetben azok a pályázatra beküldött versek olvashatók, amelyeket az általános iskolás és gimnazista gyerekek írtak szülőföldjükről, lakóhelyükről, közvetlen környezetükről, azaz Budafok-Tétényről.

A kerületi versíróversennyel a Magdolna Udvar partnerintézményeként jelentkeztünk az önkormányzat által tavasszal kiírt pályázatra. Igyekeztünk Nagytéténytől Budafokig, alsó tagozatostól a középiskolásig minden kis és nagy diákot megszólítani, hogy írja meg versben, mit jelent számára itt lakni, milyen XXII. kerületi diáknak lenni. Különleges versek születtek, meghatók és viccesek is, de mindegyik arról árulkodik, hogy a gyerekeket megérintik azok az utcák, ahol járnak, az épületek, amelyek mellett elmennek, az iskola, amelyben tanulnak és a helyi létesítmények is – beszélt a pályamunkákról a pályázati koordinátor, Rákosné Varga Edit intézményvezető.

A pályázaton legnagyobb létszámban a kossuthos diákok vettek részt, de írtak verseket a barossi, bartókos, hermanos, hugonnais és rózsakertes gyerekek is.

A kisiskolások közül tizenöten, az 5. és 6. osztályos korosztályból negyvennyolcan és a 7., 8. és 9. évfolyamból harmincegyen ragadtak tollat, hogy versbe öntsék gondolataikat. A műveket öt főből álló zsűri (Domanits András fotóriporter, rádiós szakember, író és költő, Hokker Zsolt evangélikus lelkész, Lénárt László színész, Szakmári Klára könyvtáros, magyartanár és Varga Mónika, a Budafoki Szabó Ervin Könyvtár vezetője) bírálta, először külön-külön, majd a pontszámaikat összevetve.

A szervezők az eredményhirdetésnek is megadták a módját. A díjnyertes pályaműveket Schwenk András zenetanár megzenésítette, és mindegyiket más-más hangszeren kísérve előadta a tornateremben, ahol kiemelt vendégként az iskola egykori diákja, a már több rockoperában, színházi produkcióban is szereplő Varga Szabolcs énekelt.
A pályázók az ajándék mellé verseskötetet is kaptak, amelyet a Magdolna Udvarban vehettek át.

– Nagyon tetszett, ahogy írtak a gyerekek. Jó látni, hogy a diákok ezer szállal kötődnek a kerülethez, és az is nagy boldogság, hogy a művészet, a vers körbefonja az életüket – emelte ki a pályázat legfőbb érdemeit a kerület magyar munkaközösség-vezetője, Szabóné Egervári Ágnes. A versíróversenyt szervező magyartanár hozzátette, hogy a verseskötetet két kollégája, Banga Zsuzsa és Popper Gábor szerkesztette, a díjkiosztó ünnepség szervezése és azon a Nagydumás Diákszínpad előadása Baloghné Gerse Zsuzsannának köszönhető, míg a gazdasági részt Szenes Éva Mónika tartotta kézben.

Tamás Angéla