Ugrás a tartalomra

Ifjú sportolóink a dobogó csúcsán

2020. március 12. csütörtök
Molnár Janka és Gáll András sikerei az országos ifjúsági bajnokságon
Ifjú sportolóink a dobogó csúcsán

Molnár Janka és Gáll András révén két budafoki győzelem született a szombaton és vasárnap rendezett országos junior és ifjúsági atlétikai bajnokságon a BOK-csarnokban. Ifjúsági olimpikon futónőnk sikere már nem meglepő, az elsősorban öttusázóként ismert fiatalember bravúros győzelme 3000 méteren viszont kuriózumnak számít. Érdekesség: két éve Janka és Andris megosztva nyerte el a Sportfórumon a kerület sporthőse címet.

Ifjú sportolóink a dobogó csúcsánA junior korú, 2001-es születésű Molnár Janka már tapasztalt 400-as és 400 gátas, többek között a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpián is döntős volt, és gáton már a felnőttek között is a legjobb idehaza. Ezért senkit sem lepett meg, hogy szombaton fölényesen győzött 400 méter síkon az országos junior bajnokságon. Bartha Attila tanítványa, a BMTE versenyzője 54,85 másodperces idővel lett első, majd vasárnap a 200 méteren is szerzett egy ezüstérmet, kerek 25 másodperces teljesítménnyel.

Gáll András két évvel fiatalabb Jankánál, és őt eddig öttusában, valamint a futásból és lövészetből álló kombinált számban, a laser run nevű új sportágban elért sikereiről ismertük. Andris – aki Sörház utcai lakos és a Kossuthba járt általános iskolába – öttusában a TRION SC versenyzője, nemrégiben azonban a veszprémi VEDAC atlétikai szakosztályának edzője, Koós-Hutás László is leigazolta, kimondottan erre a sportágra. Két hete Andris a felnőtt (nyílt) Budapest-bajnokságon elindult 3000 méteren, és ottani 8:53 perces idejével kvalifikálta magát az ifjúsági bajnokság vasárnapi döntőjére.

A finálénak a budaörsi Kovács Ferenc Soma volt az esélyese, és a várakozásnak megfelelően egy négyes boly élén – amelyben Andris is benne volt – vezette is a mezőnyt. A többiek gyorsan leszakadtak, és az utolsó körig, 2800 méterig nyílt volt a verseny. Akkor Kovács és Gáll robbantott, majd 100 méterrel a cél előtt Andris előzött, ellenállhatatlan hajrával faképnél hagyta riválisát, és tízméteres előnnyel, hatalmas egyéni csúccsal (8:51,70 perc) megszerezte élete első atlétikai országos bajnoki címét.

– Nagyon készültem erre a versenyre, igazából Somát tartottam az esélyesnek, de az volt a taktikám, hogy megpróbálom tartani vele a lépést, és aztán az utolsó körben lehajrázom. Nehéz verseny volt, nagyon örülök a győzelmemnek, ha egy picikét erősebb az iram, akkor talán 8:50 alá is be tudtam volna menni. Továbbra is az öttusát tekintem az igazi sportágamnak, ez a 3000 méteres verseny nagyszerű edzés volt az idei öttusa-erőpróbákra – mondta Andris, akit szinte az egész TRION elkísért a BOK-csarnokba szeretett edzői, Burcsa Szabolcs és Jakab Ágnes futásspecialista vezetésével. Külön említést érdemel az öttusázók összetartó szellemisége, Burcsa és a TRION élversenyzője, Kardos Bence a kairói Világkupa-viadalról hazaérkezve egyenesen a repülőtérről jött ki a BOK-csarnokba, hogy szurkoljanak Andrisnak, akinek a futására Szloboda József, az öttusázók utánpótlás szövetségi kapitánya is kíváncsi volt.

(Ch. Gáll András)