Ugrás a tartalomra

Így figyeljünk otthonaink biztonságára a szabadságolások ideje alatt

2021. július 12. hétfő
Az évnek ebben az időszakában a gazdátlanul hagyott ingatlanok, lakóházak, nyaralók potenciális célpontok a besurranó tolvajok, betörők számára. Lényeges tehát, hogy az utazás tervezése közben gondoljunk otthonunk, értékeink biztonságára is, hogy nyugodtan élvezhessük a nyári pihenést.
Így figyeljünk otthonaink biztonságára a szabadságolások ideje alatt

•             A közösségi oldalak mára a legjelentősebb információforrássá váltak a betörők számára. Lehetőleg nyaralás alatt ne posztoljunk rendszeresen arról, hogy éppen hol járunk, ne tegyük nyilvánossá, hogy nem tartózkodunk otthon. Amennyiben mindenképpen meg szeretnénk osztani élményeinket, akkor ezt inkább a hazatérésünk után tegyük.

•             Gondoskodjunk róla, hogy postaládánk rendszeresen ki legyen ürítve, így nem hívjuk fel a figyelmet a lakatlan házra. Nagyon jó, ha van egy segítőkész ismerős vagy szomszéd, aki rendszeresen szétnéz az udvaron, kihelyezi és beviszi a szemétgyűjtőt, hogy lássák, van mozgás a portán.

•             A szomszédokkal beszéljük meg, hogy meddig leszünk távol! Mivel a betörők szinte mindig felmérik a terepet, így egy kis odafigyeléssel a szomszédok észre vehetik a gyanús személyeket, gépjárműveket (az utcában többször lassan elhajtó autót, utcai árusokat, állítólagos díjbeszedőket, akik hosszan ácsorognak, nézelődnek a kapunál).

•             Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mechanikai védelemről! Egyáltalán nem mindegy, hogy nyílászáróinkat milyen minőségű zárak védik a betöréstől.

•             Ne hagyjunk nyitott vagy gyengén védett helységekben (garázs, melléképület) kerékpárt vagy nagyobb értékű műszaki cikket! Az udvarról tegyünk el minden olyan eszközt, ami a betörőknek segítséget nyújthat, például létra, kalapács.

•             Ajtót, teraszajtót, ablakot ne hagyjunk nyitva! A betörők egy kis ablakon is be tudnak bújni, sőt előfordul, hogy a tetőcserepet vagy a mennyezetet is megbontják. Így különösen fontos, hogy a tetőfeljáróról se feledkezzünk el, főleg, ha az belülről közvetlenül a lakásba nyílik. Udvarról nyíló tetőfeljáróra mindenképpen egy komoly, nehezen feltörhető ajtót és zárat szereljünk fel.

•             Nem túl nagy anyagi ráfordítással szert tehetünk időkapcsolós világításra, ami bizonyos időközönként feloltja a villanyt a helyiségekben. Ez nagyon jó szolgálatot tesz, mert azt a hatást kelti, mintha otthon lennénk.

•             Ékszert, készpénzt, értékpapírt lehetőleg ne hagyjunk a lakásban!

•             Az ingatlanban található komolyabb értékű tárgyakról, műszaki cikkekről készítsünk házi leltárt, amelybe felírjuk a típust és a sorozatszámot is, illetve jó ha van fényképünk, ami segíthet egy esetleges betörésnél a biztosítás rendezésében is.

•             Gondoskodjunk olyan riasztórendszer beszereléséről, mely hangos hangjelzést is ad! Már elérhető áron kaphatunk vezeték nélküli riasztókat.

•             A kamerarendszer is jó megoldás lehet, de riasztórendszerrel együtt még nagyobb fokú védelmet nyújt.

Amennyiben bűncselekmény áldozatává váltak, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 112-es központi segélyhívó számon.

Így figyeljünk otthonaink biztonságára a szabadságolások ideje alatt

Fotó: pixabay.com