Így igényelhetik a többgenerációs családi házakban élők a rezsicsökkentett gázárat

2022. szeptember 12. hétfő
Tájékoztató a többgenerációs családi házak lakóinak a rezsicsökkentett árú gázszolgáltatás igénybevételéhez.
Így igényelhetik a többgenerációs családi házakban élők a rezsicsökkentett gázárat

Korábban beszámoltunk róla, hogy a többgenerációs családi házakban élők rezsicsökkentéssel kapcsolatos problémájának gyors megoldása érdekében Karsay Ferenc polgármester Németh Zsolt országgyűlési képviselővel közösen, levélben kereste meg a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztost, Németh Szilárdot.

A kormány intézkedése szerint a jogilag egy ingatlanon élő, egy mérőórát használó, de több családból álló lakóközösségek (jellemzően például az idős szülőkkel egy házban vagy telken élő, saját családdal rendelkező gyerekek) többszörösen is igénybe vehetik majd a továbbra is rezsicsökkentett áron elérhető gázmennyiséget.

A kormány határozott a családi fogyasztói közösségekre vonatkozó kedvezmények bevezetéséről, amely szerint rendeltetési egységek szerint vehető igénybe a rezsicsökkentett árú gázszolgáltatás a többgenerációs házakban élő családoknak.

A kormányrendelet értelmében a települési önkormányzat jegyzője kérelemre 8 napon belül kiállítja a hatósági bizonyítványt az épületben található lakás rendeltetési egységek számáról.

A kérelem adatlapon nyújtható be a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Önkormányzat jegyzője részére személyesen a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán (1221 Bp., Városház tér 11.), a jegyzo@bp22.hu e-mail címen, illetve aki ügyfélkapu-azonosítóval rendelkezik, a https://epapir.gov.hu/ oldalon elektronikusan is beküldheti a kérelmet, ezzel meggyorsítva a folyamatot.

A hatósági bizonyítvány kiállításáról az ügyfeleket az adatlapon megjelölt kapcsolattartási módon 8 napon belül értesítjük.

Az adatkezelési tájékoztatót ide kattintva tekinthetik meg.

Az adatlapon részletes leírást találnak arról, hogy a családi ház mely rendeltetési egységei számítanak külön lakásnak.

Szeretnénk felhívni a lakosok figyelmét arra, hogy az egyetemes szolgáltató ellenőrizheti a hatósági bizonyítványban szereplő adatok helyességét. Amennyiben az ellenőrzés megállapítja, hogy a hatósági bizonyítványban foglaltnál kevesebb lakás található az ingatlanon belül, ebben az esetben a szolgáltató a kedvezménnyel elszámolt földgázmennyiséget az aktuális piaci ár másfélszeresének megfelelő áron számlázza ki a fogyasztónak.