Hírek
Legfrissebb hírek
- 01-18 Kormányzati segítség a budafok-tétényi óvodákba
- 01-18 2021-ben is folytatódnak az intézményi fertőtlenítések
- 01-15 Kutat, szervez, közösséget épít
- 01-15 Nulla hulladék és reformkonyha
- 01-15 Felelős ember beoltatja magát
Cimkék
Városházi Híradó Budafok-Tétény Publikus Közlemény Tájékoztató Városfejlesztés Program Sport Közlekedés Kultúra Megemlékezés Koronavírus tájékoztató Felhívás Környezetvédelem Promontor TV Oktatás Budapest Bornegyede Pályázat Elismerés Ünnep Fesztivál Közélet Civil élet Egészség Videó Kiállítás Borfesztivál Gyász EU projekt Testületi ülés Kék hírek Stratégiai partner Interjú Összefogás Hagyományőrzés Pincejárat Pályázatok Helytörténet Évforduló Csatornázás Rendőrség Bornegyed Ünnepség Családbarát hely Hitélet Jótékonyság Esélyegyenlőség Közösségre kapcsolva Előadás Kerület napja Egészségügy Tájékoztatás Társadalmi egyeztetés Siker Programok Koncert Stratégiai partnerek Rendőrségi felhívás Meghívó Közbiztonság Civil összefogás Választás Szavazás Állás Nemzeti összefogás Köszöntés Egyesített Óvoda Advent Lakossági fórum Család Bornegyed magazin Kegyelet Nekrológ Projekt területek Életmód Vállalkozás Köszöntő Riasztás Fővárosi Közgyűlés Lomtalanítás Adomány Természetvédelem Klíma Testvérvárosok Ajándékozás Budapest Felmérés Tűzeset Budapesti olimpia Könyvbemutató Közösségi tervezés Támogatás Egyeztetés Helyzetjelentés Nyilatkozat Álláspont Aláírásgyűjtés Játék Közössgre kapcsolva Víz világnapja Helyreigazítás Honatya Népszavazás Tisztelet Állatok Világnapja Avent Információ Portré Lakossági felhívás Civil kurázsi autó Suli-Vár Mulatság BeszámolóA YoulnHerit nevű nemzetközi program 2016 nyarán indult el, melynek célja olyan innovatív módszerek és eszközök kidolgozása, melyek lehetővé teszik a fiatalok bevonását az olyan tradicionális szakmák megőrzésébe, amilyen például a borászat és a szőlészet.
Ennek a programnak a keretein belül, az önkormányzat kezdeményezésére indult el a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában a borturisztikai asszisztensképzés, melynek során a hallgatók olyan ismeretekre tesznek szert, amelyek megfelelő alapot adnak ahhoz, hogy a borászathoz kapcsolódó különböző területeken sikeresen eligazodjanak.
Az ingyenes tanfolyam az Európai Unió társfinanszírozásával, a Közép-európai Transznacionális Együttműködési program (Interreg Central Europe 2014-2020 Program) keretében valósult meg, mely közel 30 fővel indult 2018 februárjában, és június végén fejeződött be.
Az eltelt négy hónap alatt a résztvevők egy olyan átfogó képzésen vettek részt, amely gyakorlatorientáltan, innovatív eszközökkel, testközelben mutatta be a borászat és a hozzá kapcsolódó társterületek széles palettáját. Ennek keretein belül a hallgatók megtanulhatták például a szőlőmetszést, a szűrés technikáját, a pinceműveleteket, de laborgyakorlatokon is bővíthették tudásukat. Az elméleti tantárgyak között pedig olyan témák szerepeltek, mint a rendezvényszervezés, a marketing, a borturizmus és a vendéglátás alapjainak oktatása.
A diákok a bormarketing alapjait Lőrik Tamástól, a Törley Pezsgőpincészet termékmenedzserétől tanulhatták meg, és további olyan nagy nevektől szerezhettek tudást, mint Horkay András, a Central European Wine Institute alapítója és igazgatója, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, vagy ifjabb Kamocsay Ákos, a Kamocsay Jr. pincészet nemzetközi szinten is jegyzett borásza.
A tanórák különösen jó hangulatban teltek, ahol a tanulási folyamat alatt némi sajt- és rengeteg borkóstolásra is sor került a hallgatók örömére.
Június 23-án a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola dísztermében Szepesfalvy Anna alpolgármester és projektvezető, valamint Földesi Gyula, az iskola igazgatója adta át a tanulók számára a tanúsítványt, amely igazolja a tanfolyam sikeres elvégzését.
A képzés betekintést adott a hallgatók számára, mennyire szerteágazó területei lehetnek egy tradicionális szakmának. Nem lenne tehát meglepő, ha a végzettek közül többen akár a szőlész, borász vagy a sommelier mesterséget választanák a jövőben.
(Fotó: Kocsis Zoltán)