Ugrás a tartalomra

Ilyen lesz a közösen tervezett óhegyi játszótér

2018. április 25. szerda
Budafok-Tétény önkormányzata új játszóteret épít a Barackos úton, melynek végleges terveit a lakosság véleménye alapján készítteti el. A heteken át tartó társadalmi egyeztetés eredménye itt olvasható.
Ilyen lesz a közösen tervezett óhegyi játszótér

Budafok-Tétény önkormányzata a lakossági igényekre reagálva új játszóteret épít Nagytétényben, az Óhegy és a Szabó-telep határán. A március 24-én honlapunkon meghirdetett társadalmi egyeztetés során elsőként a Barackos és a Számvarázs fantázianevű játszótér tervei közül választhattak a kérdőívet kitöltők. A 167 szavazatból nagy többséggel, 116-an a Barackos tematikájú tervre szavaztak, így ez alapján újul meg a terület a családok örömére. A Barackos játszótér koncepcióterve szerint a területen két rézsűcsúszda, egy négytornyú mászókás vár csúszdákkal, motoros pálya, különböző korosztálynak való hinták és egy kisebb mászóka is helyet kap. A kényelmet ivókút és padok is szolgálják majd. A megszavazott terv itt érhető el:

(A kép kattintásra nagyítható) 

Ilyen lesz a közösen tervezett óhegyi játszótér

Az érdeklődőknek ezután lehetőségük volt három opcióból kiválasztani egy játékot, ami a terven eredetileg is szereplők mellett szintén megvalósul. A háromszög mászókára 29-en, a mérleghintára 53-an, a játszóházra pedig 85-en szavaztak, így ez utóbbi kap majd helyet a terven „fejlesztési lehetőség” címmel jelzett területen.

A válaszadók saját ötleteiket is megfogalmazhatták, amelyeket ezután egytől-egyig mérlegeltek az önkormányzat szakemberei. Mivel sok olyan javaslat érkezett, amelyet megvalósítandónak találtak, ezért az önkormányzat az eredeti költségkeretet további 5 millió forinttal növeli, hogy ezek is helyet kaphassanak Nagytétény új játszóterén. Annak érdekében, hogy minél nagyobb alapterület álljon rendelkezésre a játszótér megvalósításához, módosítják a Kerületi Építési Szabályzatot, azonban a Rózsaszirom utca tervezett továbbépítése miatt így is korlátozott a bővítés lehetősége.

A kérdőíven keresztül több válaszadó jelezte, hogy kiemelten fontosnak tartja a terület árnyékolását. Ezt természetes módon, így például a meglévő terebélyes diófa megtartásával és további előnevelt fák telepítésével valósítják meg. A kitöltők javasolták azt is, hogy szelektíven lehessen gyűjteni a hulladékot. Mivel az önkormányzat fontosnak tartja, hogy gyermekkorban elkezdjük a környezettudatosságra való nevelést, ezért támogatja a szelektív hulladékgyűjtő telepítését, amely a kommunális, a papír, valamint a fém- és műanyagszemét gyűjtésére lesz alkalmas.

A tervezett játékok mellett többen kérték mini trambulin telepítését is, amelyet az előzetes egyeztetések alapján megvalósíthatónak tart az önkormányzat. A véleményezők jelezték a homokozó hiányát – a mászóvár alatti rész ütéscsillapító homokkal van fedve, ám ez formázásra, építésre nem alkalmas. Az észrevételek alapján vizsgálják a lehetőségét egy, várépítésre is alkalmas homokozó kialakításának. Érkezett észrevétel egyensúlyérzék-fejlesztő gerendák, fatönkök telepítésére is, amelyet szintén jó ötletnek tart az önkormányzat, s amelynek megvalósítását szorgalmazni fogja a tervezővel való egyeztetéskor.

Érkeztek olyan észrevételek is, amelyek sajnos elegendő hely hiányában nem valósíthatók meg, így ezen a területen egyelőre el kellett vetni a mini focipálya, a kosárpalánk és a mosdó ötletét. Sajnos a válaszadók által javasolt sodronyos kötélpálya elhelyezésére sincs elegendő hely (a Bartók lakótelep nagy játszóterén és a Leányka utcai dombos játszótéren van ilyen játszóeszköz.) Többen jelezték, hogy szívesen látnának felnőtt sporteszközöket is a téren, azonban ez is nagyobb helyet igényelne a rendelkezésre állónál. A kerületben a Leánykai utcai, a Rózsakerti, az Arany János- és a Bartók-lakótelepen találhatók szabadtéri fitnesz parkok.

A válaszok alapján hamarosan elkészül a végleges terv, melyet honlapunkon is bemutatunk.

Köszönjük azoknak, akik válaszaikkal segítettek, hogy Budafok-Tétény mindannyiunk örömére fejlődhessen tovább.