Ugrás a tartalomra

Ingyenpizza az időseknek

2020. április 25. szombat
A New York Times is írt a budafoki Varga Milánról
Ingyenpizza az időseknek

Régi álma vált valóra Varga Milánnak, amikor sok spórolás után megnyithatta első pizzériáját Budafok belvárosában. A koronavírus-járvány azonban kissé átírta a számításait, de ahelyett, hogy feladta volna és lehúzza a rolót, inkább az idősek segítségére sietett. A példaértékű cselekedetét még a New York Times is megírta.

Hetven év felett ingyen adom és szállítom a pizzákat azoknak a szépkorúaknak, akik megígérik, hogy otthon maradnak. Én így próbálok segíteni azoknak az embereknek, akik most munka nélkül maradtak és nem tudták segíteni szüleiket, nagyszüleiket – mondta a húszéves vállalkozó. Az üzlet megnyitását követő második napon jelentették be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat, Milán ettől a naptól kezdve folyamatosan csak segít. „Még mielőtt kinyitottam a pizzériát, elhatároztam, hogy valamilyen formában segíteni szeretnék az embereken, mert nekem is van egy születési rendellenességem, a bal szememre vak vagyok, így együtt tudok érezni azokkal az emberekkel, akik nehezebben boldogulnak az életben” – mondta Milán. Március 19-én, szerdán tette fel az ingyenpizza 70 felett posztját a közösségi oldalra, azóta naponta 20-25 pizzát szállít ki ingyen. „Nagyon hálásak az idősek, a többségük nem is nagyon mer felhívni, hogy szeretne egy pizzát, mert olvasta a posztomban, hogy nekem sincsenek még most bevételeim, de én szívesen segítek, mert ez jó érzés” – tette hozzá Milán.

Sok kerületi vállalkozó gondolta úgy, hogy Milán kezdeményezése példaértékű, és a fiatal vállalkozó segítségére siettek. „A Kossuth Lajos utcában található Teddy Szamba Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kezdeményezésével 350 ezer forintot sikerült összegyűjteniük, hogy tovább tudjam folytatni a segítségnyújtást” – mondta hálásan Milán. Két évvel ezelőtt Milán Los Angelesben egy kaliforniai stílusú pizzát evett, ami annyira megízlett neki, hogy rögtön beindította a kreatív fantáziáját. Hosszas tesztelés, sütés és kóstolás után alakult ki a különleges, félig nápolyi, félig New York-i pizza, amit mostantól bárki megkóstolhat Budafokon. „Nincs titka a pizzának csak annyi, hogy minőségi olasz alapanyagokat használunk, és a tésztát 24 órán keresztül kelesztjük a hűtőben, és ettől lesz jó” – mondta rendkívül szerényen. Ötféle pizzát lehet rendelni a Milán’s Pizzériából, Milán tervezi, ha véget ér a járvány időszaka, akkor az üzletben és az előtte lévő területen is lehet majd frissen sült pizzát fogyasztani.

(Viszkocsil Dóra)