Ugrás a tartalomra

Irodalmi portrék a könyvtárban

2019. május 05. vasárnap
Czimbal Gyula fotóit állították ki a Költészet napja alkalmából
Irodalmi portrék a könyvtárban

A Költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük ötvenöt éve. Ezen a napon, sőt több napon keresztül rendezvények sokasága hívja fel a figyelmet országszerte a magyar költőkre, költészetünk gyöngyszemeire és József Attilára.

Irodalmi portrék a könyvtárban  Irodalmi portrék a könyvtárban

A Szabó Ervin Könyvtár Budafoki Könyvtárában ennek jegyében tartott ünnepi irodalmi estet a SZEGLET Irodalmi Társaság, és nyílt kiállítás Czimbal Gyula fotóművész munkáiból Irodalmi portrék címmel.

– A XIX. század második felében vált elterjedtté a fényképezés. Akkor az egész világ azt hitte, hogy a valóságos ábrázolás problémája megoldódott, azonban a fotókat, így Czimbal Gyula portréit is nézve, nem az a legizgalmasabb, hogy ki van a képen, nem a valósághűség, hanem a fotográfus látásmódja: hogyan fényképezte le a költőket, írókat és rendezőket, milyenek az arányok és a tónusok – mondta megnyitóbeszédében Földesi Ferenc filológus, az Országos Széchényi Könyvtár különgyűjteményi igazgatója.

A filológus, aki maga is hosszú évek óta hódol a fényképezés szenvedélyének, a kiállított munkákat elemezve – egyenként bemutatva a fotográfiákon szereplő kortárs nagyságokat, többek között Kányádi Sándort, Görgey Gábort, Krusovszky Dénest, Kenyeres Zoltánt, Darvasi Lászlót, Kósa Ferencet és Szálinger Balázst – beszélt a képek belső viszonyairól, a kontrasztokról és az elmozdulásokról.

Az irodalmi portrék tárlatán, ahol Czimbal Gyula is hozzáfűzött egy-két gondolatot az általa készített fotókhoz, Szabó Anna hárfaművész játékában is gyönyörködhettek a résztvevők. A fiatal muzsikus Hasselmann Álomkép és B. Andres Cola című művét játszotta el csodálatos hangú hangszerén.

A fotókiállítás május 3-ig látogatható a Kossuth Lajos utcai könyvtár második emeleti galériájában, a vers- és idézetajánlók, valamint a verseskötetek kiállítása pedig az olvasótermekben várja a látogatókat ebben a hónapban.

A kerület más helyszínein is megemlékeztek a költészet napjáról. A Szabó Ervin Könyvtár Nagytétényi Könyvtárában Lovas Zsuzsanna drámapedagógus mondott verseket és Ábrahám Flóra fuvolázott az Egy óra József Attilával című programon, míg a Cziffra Központban két egymást követő napon, Kányádi Sándort megidézve, Útravaló ének címmel invitálta hallgatóságát verses-zenés időutazásra a Kossuth-díjas zenész és előadóművész, Huzella Péter, valamint Gáspár Sándor.

(Tamás Angéla)