Ugrás a tartalomra

Irodalom és színház

2022. október 21. péntek
Kubik Anna mond verset az önkormányzat ötvenhatos megemlékezésén
Irodalom és színház

A nemzet hőseire, az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezve tart koszorúzással egybekötött ünnepséget Budafok-Tétény önkormányzata október 21-én 16 órakor a Városház téren. A megemlékezésen Kubik Anna mond verset. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel az általa választott irodalmi műről, a színházról és Fedák Sáriról beszélgettünk.

– Milyen szempontok mentén válogatott a költemények között?

– Több okból is Tóth Bálint versét, a Magyar litániát választottam. Egyrészt azért, mert tartalmilag kapcsolódik október 23-ához, és a költő maga is átélte az ’56-os eseményeket, másrészt a katolikus szerző művével szeretnék adózni Wittner Mária emlékének is.

– Jól ismerte a nemrég elhunyt szabadságharcost?

– Nagyra becsültem őt. Egyszerű ember volt, aki élete végéig kitartott az elvei mellett. Az irodalom szeretete által szép kapcsolat alakult ki közöttünk. Mária nagyon kedvelte a költészetet, beszélgetéseink alkalmával mindig újabb és újabb verseket ajánlottunk egymásnak. Nagyra tartotta Tóth Bálint irodalmi munkásságát. Ezt a művét már tőlem is hallotta és nagyon tetszett neki, így a Magyar litániával őrá is emlékezhettem egy kicsit.

– A pandémia után hogy alakult a színházi élet?

– A legfrissebb öröm Győrben ért egy tavaszi bemutatóval. Már a huszonegyedik előadást játszottuk, és mondhatom, óriási sikerrel. A közönség minden alkalommal állva ünnepli a Minden jegy elkelt című darabot, amely Fedák Sári utolsó éveiről szól, a kitelepítéséről és a népbírósági tárgyalásáról. Minden hiteles benne, hiszen a darab a színésznő emlékiratai és az eredeti bírósági jegyzőkönyvek alapján készült. Érdekesség, hogy Olt Tamás rendező nekem írta a színdarabot. Szívügyem volt ugyanis, hogy helyretegyem Fedák Sári emlékét. A színésznőt 1995-ben minden vádpont alól felmentették, de mivel ez nem ment át a társadalmi köztudatba, szerettem volna őt „tisztára mosni”. Úgy érzem, ezzel a darabbal most sikerült. Debrecenben az Edmond című vígjátékban játszom két szerepet, és remélem, hogy januárban végre bemutathatjuk Az öreg hölgy látogatása című tragikus komédiát, amelyre két éve várunk már.

Tamás Angéla