Ugrás a tartalomra

Írott nyelvi zavarok - Videóval frissítve!

2020. április 02. csütörtök
Hetedik alkalommal tartották meg a Nyitott kapuk a logopédián nevű rendezvényt
Írott nyelvi zavarok - Videóval frissítve!

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. kerületi tagintézménye március 4-én kilencedik alkalommal rendezte meg a Nyitott kapuk a logopédián elnevezésű rendezvényét a Klauzál Házban. Az idei évben az írott nyelvi zavarok volt a téma, ezért a konferencia résztvevői ezzel kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg. A találkozóra az ország több pontjáról is érkeztek szakemberek, pedagógusok és szülők.

Az ünnepélyes megnyitón Báthory Boglárka, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat kerületi vezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat intézményvezetője mondott beszédet. „Az idei év témája nagyon fontos, mert sajnos egyre több gyermek egymással nem szóban, hanem írásban kommunikál, ezért az írott szónak nagy lett a jelentősége.” A beszédet követően átadták a 2014-ben alapított Ajtony Péter-vándordíjat, melyet idén Markó-Pirity Boglárka logopédus vehetett át. A megnyitón Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester rövid személyes gondolattal köszöntötte a vendégeket.

A szakmai napon öt rendkívül színvonalas előadást hallgathattak meg a pedagógusok, majd ezt követően vehettek részt két műhelymunkán. A rendezvény fő előadója Mészáros Andrea gyógypedagógus, pszichológus, általános neuropszichológus az írás és helyesírás zavaráról tartott prezentációt. „Mivel az írás a legkomplexebb iskolai teljesítmény, a legnagyobb agyintegrációt és a leginkább összecsiszolt képességek használatát igényli, ezért a legnagyobb elvárás elé az állítja az iskolába lépő gyerekeket, hogy az írást mint készséget elsajátítsák. Nem meglepő, hogy elég magas az aránya azoknak, akik vagy átmenetileg, vagy tartósan problémákat mutatnak ennek a készségnek a használatában.” A nap második előadója Kas Bence egyetemi docens volt, aki a multimédia mint környezeti kockázat a korai nyelvi fejlődésben címmel tartott prezentációt. Böde Péter vándor meseíró előadása a meseolvasás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mátyás Anna gyermekpszichiáter a nyelv- és beszédfejlődés zavarairól „autizmus spektrum zavarban” címmel tartott előadást, majd Malaczkovné Orbán Judit óvodapedagógus, a XXII. kerületi Egyesített Óvoda intézményvezetője az óvodai integráció múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt. Ebéd után műhelymunkákon vehettek részt a megjelentek. Az egyik teremben Magyarné Várbíró Zita és Vékony Andrea okleveles gyógypedagógus-logopédusok beszéltek a hangtani tudatosság fejlesztéséről az 5–7 éves gyerekeknél, a másik helyiségben Sipos Zsóka okleveles gyógypedagógus mutatott rá a leggyakoribb olvasástechnikai hibákra.

(Viszkocsil Dóra)