Ugrás a tartalomra

Iskolások Bolyai nyomában

2015. november 30. hétfő
Kiválóan szerepeltek diákjaink a matematikai csapatverseny területi fordulóján a napokban
Iskolások Bolyai nyomában

A gyerekek és felkészítő tanáraik közös munkájának gyümölcse, hogy remekeltek a kerületi diákok a tanév első tanulmányi versenyein. Matematikából három, anyanyelvből pedig két kerületi csapat jutott az országos döntőbe, és további tizenhét csapatunkat díjazták az első hat hely valamelyikén. Ez azért is jelent különösen jó eredményt, mert Dél-Budán a résztvevő csapatok száma 3.,4.,5. és 6. évfolyamon száz körül mozgott, és a két felső évfolyamon is harmincnál többen versenyeztek az általános- illetve a gimnáziumi kategóriákban.

Tizenegy éve, hogy két középiskolai tanár úgy vélte, "Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben", ezért Budapest három kerületében útjára indította a matematika csapatversenyt az 5-8. osztályos diákok csapatai számára. Az évek során a Bolyai Csapatverseny olyan népszerűségre tett szert a tanárok és diákok körében, hogy nemcsak a résztvevők száma nőtt évről-évre, arra is igény mutatkozott, hogy anyanyelvből is rendezzenek csapatversenyt, amely a későbbiekben a természettudománnyal, majd a középiskolás korosztállyal is tovább bővült. A rendhagyó, kétfordulós vetélkedés népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy matematikából idén már 167 helyszínen, köztük a határon túli Bihar, Hargita, Kolozs és Kovászna megyében is megrendezték a területi fordulókat és a tanárok alkotta csapatok is ringbe szálltak, hogy összemérjék egymással tudásukat és összedolgozási képességüket.

A versenyzők közül évfolyamonként és területenként az első helyezettek, valamint az összesített országos lista élén álló további nyolc csapat egy egész napos program keretében mérkőznek meg az országos döntőn, matematikából november 21-én, anyanyelvből december 5-én.

A Bolyai Csapatverseny fővédnökei Prof. Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke és dr. Aáry-Tamás Lajos, az Oktatási Jogok Biztosa.

Matematika

A Bolyai Matematika Csapatverseny országos fordulóján a Kempelen Farkas Gimnázium három csapata képviseli kerületünket:

A hatodikosoknál a II. helyezett Recip Ropi csapata (tagjai: Török Zoltán, Páhán Anita, Skrabák Boglárka, Gombos Gergő, tanáruk: Horváth Eszter-Bakosné Novák Andrea), a hetedikeseknél az I. helyezett Nem 100-asok újratöltve csapata (tagjai: Jancsurák Marcell, Szász Benjámin, Tátos Vencel, Kereszthury Péter, tanáruk: Rakota Ilona) és a nyolcadikosoknál az I. helyezett Szárított banánhéj csapata (tagjai: Csörgits Máté, Szerdahelyi Dalma, Nyári Bíborka, Szilágyi Emese, tanáruk: Nagy Emese).

További helyezések matematikából:

II. helyezett lett a Gádor Általános Iskola 4. osztályos Észbontók csapata (tagjai:Dévényi Álmos Tamás, Kovács Márton, Marczell Botond, Zimonyi Barna, tanáruk: Szabóné Máté Éva), a Kempelen Farkas Gimnázium Uni Tatóoóoóoóo ne csapata (tagjai: Rompos Maja, Ajtay Adrienn, Pintye Virág, tanáruk: Dezamicsné Babich Gertrúd) és a Kossuth Lajos Magyar-Angol két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 8. osztályos Mencik csapata (tagjai:Farkas Bálint, Harsányi Dániel, Janurik Lili, Orosz Balázs, tanáruk: Rankliné Bíró Zsuzsanna).
III. helyezést ért el a Kempelen Farkas Gimnázium két csapata, a 7. osztályos Pityókák (tagjai: Gyugos Fanni, Bodnár Luca, Varga Zsófia, Tasnádi-Tulogdi Zsófia, tanáruk: Horváth Eszter – Nagy Emese) és a 8. osztályos Sajtos Nívea kondenzcsík (tagjai: Kocsis Ákos, Ilyés Botond, Gajdos Levente, Németh Ágoston,  tanáruk: Nagy Emese – Csébics Anikó)
IV. helyet szerzett a Kempelen Farkas Gimnázium 6. osztályos Házi feladatok csapata (tagjai: Győri Mikes, Kun Milán, Nyári Zaránd, Tóth Áron, tanáruk: Horváth Eszter).
V. helyen végzett a Kempelen Farkas Gimnáziumból három csapata, az ötödikes Zseniális elmék (tagjai: Yu Lang Richard, Bimbó Balázs, Juhász Janka, Szabó Adél, tanáruk: Nagy Emese)., a hatodikos Egyenes egyenlet (tagjai: Liziczai Bence, Horváth Ákos, Sziva Márton, Rózsa Ákos, tanáruk: Horváth Eszter) és a hetedikes Kockázatosak (tagjai: Glávits Anna, Svoboda Réka, Vargyai Stella, tanáruk: Rakota Ilona), valamint a nyolcadikos Kockák a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolából (tagjai: Bujdosó Bence, Cser Gábor, Győri Csanád, Szökő Csaba, tanáruk: Horváthné Tóth Gabriella). VI. helyezést ért el a Bartók Béla Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Legyen tánc! csapata (tagjai:Cselenyák Luca, Csillag Brigitta, Csillag Dorina, Henz Réka, tanáruk: Bach Hajnalka) és a Kempelen Farkas Gimnázium két csapata, a hetedikes Libanánok (tagjai: Benczik Benjámin, Vígh Csongor, Szabad Péter, Novák Bálint, tanáruk: Horváth Eszter valamint a nyolcadikos Omega-zsírsav csapata (tagjai: Sasi Domonkos, Kővári Kristóf, Tersztenyák Balázs, Kolozsvári Márton, tanáruk: Dezamicsné Babich Gertrúd).

Idén a hat évfolyamon összesen 512 csapat versenyzett Dél-Budán, ahol a tanári fődíjat amelynek odaítélésekor a felkészítő tanár versenyző diákjainak nagy számát és azok eredményességét veszik figyelembe, a 2015/2016 -os tanévben  matematikából Rankliné Bíró Zsuzsanna, a Kossuth Lajos Magyar- Angol két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanára érdemelte ki.

Anyanyelv

A Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny területi fordulóján első helyet szerzett és ezzel az országos döntőbe jutott az ötödikesek közül a Gádor Általános Iskola Okos(K)odunk csapata (tagjai: Hódosi Renáta, Karnóth Kamilla,Tar Péter és Zelenák Gergő, tanáruk: Puskásné Kustán Klaudia) és a hatodikosok közül a  Kempelen Farkas Gimnázium Négy nyelvőr csapata (tagjai: Németh Borbála, Skrabák Boglárka, Takács Anna és Páhán Anita, tanáruk: Bakó Tünde).

További helyezések magyar nyelv és irodalomból:

II. helyezett lett a Kempelen Farkas Gimnázium 7. osztályos Ákombákom csapata (tagjai: Kereszthury Péter, Glávits Anna, Lengyel Barnabás és Bartos Sára, tanáruk: Felföldiné Székely Dóra). III. helyezést ért el a Herman Ottó Általános Iskola 4. osztályos Agyas galambok csapata (tagjai: Bodnár Sára, Pálinkás Lili, Pénzes Rebeka és Rábai Gellért, tanáruk: Kovács Bianka). IV. helyen végzett a Kempelen Farkas Gimnázium a 7. osztályos Szondi 4 apródja csapata (tagjai: Horváth Nóra, Moizsis Boglárka, Gyugos Fanni és Tasnádi-Tulogdi Zsófia, tanáruk: Görög Zsófia). V. helyezett lett a Kempelen Farkas Gimnázium 5. osztályos Micropig csapata (tagjai: Juhász Viola, Bodor Zsuzsanna, Kálny Barbara és Schmidt Emma, tanáruk: Törökné Vermes Judit). (Tamás Angéla)


Képünkön a 4. évfolyamos ÉSZBONTÓK csapata 101 induló csapatból a fantasztikus II. helyet szerezte meg a Bolyai Matematika Csapatversenyen. Felkészítő tanár: Szabóné Máté Éva. A csapat tagjai: 4.n  Kovács Márton, Marcell Botond, Zimonyi Barna, 4.a Dévényi Álmos