Ugrás a tartalomra

Ismét brillíroztak az ifjú matekosok

2022. június 22. szerda
Jó szereplés a Zrínyi Ilona Országos Matematikaversenyen
Ismét brillíroztak az ifjú matekosok

Szép kerületi eredmények születtek a Zrínyi Ilona Országos Matematikaversenyen, amelyen a másodikosoktól a tizenkettedikesekig évfolyamonként versenyeztek a gyerekek. A magyarországi és a határon túl élő, magyarul beszélő diákok közül több mint hatvanezren neveztek be a kétfordulós megmérettetésre.

A budafok-tétényi iskolák tanulói is nagy létszámban vettek részt ezen a népszerű, de nehéz versenyen. A megyei fordulón elért kimagasló teljesítménye alapján huszonnyolc diák jutott be a döntőbe, ahol összesen ezerháromszázan versenyeztek, a kisebb létszámban részt vevő gimnáziumi korosztályt leszámítva évfolyamonként átlagosan százötvenen.

A Zrínyi Ilona Országos Matematikaverseny Kecskemétről, a Zrínyi Ilona Általános Iskolából indult hódító útjára 1990-ben. Egy évre rá Bács-Kiskun megye iskolái, 1992-től a magyarországi iskolák is csatlakoztak a kezdeményezéshez, és 1995-től a környező országok magyar ajkú diákjai is részt vehetnek a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány (Mategye) által szervezett versenyen. A megyei/körzeti fordulóból és országos döntőből álló megmérettetésen a 2–4. osztályosoknak 25 feladatot 60 perc, az 5. és 6. osztályosoknak 25 feladatot 75 perc, a 7–12. osztályosoknak 30 feladatot 90 perc alatt kell megoldaniuk, azaz öt válaszlehetőség közül kell kiválasztaniuk az egyetlen helyeset (A, B, C, D, E), és azt a kódlapra írni. Ez sem egyszerű, de külön nehézséget okoz, hogy nincs javítási lehetőség. Igaz, ha valamelyik feladatra nem ír választ a versenyző, akkor nulla pontot kap, azonban a rossz válaszért pontlevonás jár.

Az országos verseny eredményét a Neumann János Egyetem Kecskeméti Campusán hirdették ki április 24-én.

A hetedikes évfolyamon Tóth Luca (Kempelen Farkas Gimnázium) az előkelő 7. helyen végzett, a negyedikes Pálmai-Szargszjan Mátyás, aki a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium tanulója, 9. lett, a hatodikosok között Illés Zsombor (Kempelen Farkas Gimnázium) pedig a 10. helyet szerezte meg.
A körzeti fordulón is több remek helyezés született: Illés Csanád (8. o.) és Légrádi Kristóf (11. o.) első, Tóth Kolos Barnabás (8. o.) és Czuder Lehel (7. o.) második és Bodnár Ákos (7. o.) harmadik helyezést ért el. Mindnyájan a Kempelen Farkas Gimnázium diákjai.

Tamás Angéla