Ugrás a tartalomra

Jakabos Zsuzsanna "beúszott" Rióba

2015. április 18. szombat
A budafoki Kurdi Zsófia megdöntötte a nagy úszó korosztályos rekordját
Jakabos Zsuzsanna

Bejött a 13-as szám néhány éve Kurdi Zsófiának, a kerület kiváló diákúszójának. Tizenhárom éves korában ugyanis megdöntötte egy immár világhírű úszónk akkor éppen tizenhárom éve fennálló korosztályos rekordját a 100 méteres vegyes úszásban. Jakabos Zsuzsanna azonban nem bánkódik emiatt, hiszen éppen a napokban „úszta be magát” Hollandiában a negyedik olimpiai versenyébe.

Risztov Éva gyerekkori példaképe a szomszédos Érden élő Egerszegi Krisztina volt, akinek eredményei arra ösztökélték, hogy egyszer majd ő is olimpiai bajnok legyen, ami Londonban sikerült is neki. A „kis” Kurdi Zsófiát is olimpiai részvételre inspirálhatja az a tény, hogy egy többszörös olimpikon, Jakabos Zsuzsanna régi csúcsát döntötte meg. Ez természetesen nem rázta meg Jakabos Zsuzsannát, aki húsvétkor három számban is diadalmaskodott a hollandiai nemzetközi versenyen. Telefonon gratuláltunk neki az újabb olimpiai kvalifikációhoz.

– Köszönöm a gratulációt, de egy vállműtéten vagyok túl, ezért is különösen értékes számomra ez az eredmény – fogadta hívásunkat.

– Egy budafoki lány, Kurdi Zsófia viszont megfosztotta egy régi rekordjától százméteres vegyesen…

– Akkor én is gratulálhatok neki, és remélem, ez az eredmény ösztönzőleg hat, hogy megcélozza az olimpiát. Gyermekúszóként számos korosztályos rekordot állítottam fel, de talán ez tartott ki a legtovább, örülök, hogy megdőlt.

– Mit tanácsolna a Zsófia korú úszóknak?

– Azt, hogy bízzanak magukban, mert a sok monoton munka, a kitartás és a szorgalom egyszer meghozza a gyümölcsét. Azt kívánom, hogy Zsófinak megvalósuljon nagy álma, az olimpiai szereplés.

– Önnek mi a nagy álma?

– Hogy Rio de Janeiróban végre az olimpiai dobogóra állhassak. Az előző olimpiákon, Pekingben és Londonban a hatodik, illetve a hetedik hely jött össze, most már ideje, hogy még előrébb lépjek. Világbajnokságokon már sikerült, miért ne jönne be végre olimpián is?

– Milyen számokban lát erre esélyt?

– A kétszáz és négyszáz vegyesen, valamint a kétszáz pillangón ott „toporgok” a legjobbak között, de talán az utóbbiban látok több esélyt az előrelépésben. 

Temesi László