Ugrás a tartalomra

Játszótereink rendjének megóvása – változások a közösségi együttélés szabályaiban

2022. október 03. hétfő
A képviselő-testület szeptember 8-i ülésén döntött a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendelet módosításáról. A játszóterek rendjére vonatkozó szabályok szeptember 29-én léptek hatályba.
Játszótereink rendjének megóvása – változások a közösségi együttélés szabályaiban

Önkormányzatunkhoz sok lakossági panasz érkezett a játszóterek nem rendeltetésszerű használatáról. A játszótereken éjszaka hangoskodó, alkoholt fogyasztó, maguk után szemetet hagyó, általában felnőtt személyek viselkedése zavarja a környéken lakók nyugalmát.

Mindannyiunk érdeke kerületünk rendjének, tisztaságának megteremtése és megóvása. Fokozottan érvényes ez az elsősorban gyermekeink által használt játszóterek tisztaságára, rendezettségére, a játszótéri eszközök épségére. De ide tartoznak a nagyobb gyermekek vagy felnőttek által használt sportpályák is.

A rendelet alapján a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az, aki

  • játszóteret, játszótéri eszközt a rendeltetésétől eltérően, vagy 22 óra és reggel 7 óra között használ,
  • bekerített játszótérre a nyitvatartási időn kívül engedély nélkül bemegy.

Rendeltetéstől eltérő használat például, ha a kisgyermekeknek létrehozott játszóeszközöket nagyobb gyermekek vagy felnőttek használják, függetlenül attól, hogy történik-e rongálás. (A rongálás szabálysértés, illetve ha az okozott kár meghaladja az 50 000 forintot, bűncselekmény, mely már a rendőrség hatáskörébe tartozik.)

A játszóterek éjszakai használatát is tiltja a rendelet a környéken lakók nyugalma érdekében.

A Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelői rendszeresen ellenőrzik a szabályok betartását, és intézkednek azok megszegőivel szemben: a bírság összege magánszemély esetében kétszázezer forintig terjedhet.

Kérjük, tartsák be az előírásokat, hogy minél tovább használhassuk az itt élőknek kialakított közösségi tereket!