Ugrás a tartalomra

Jeles négy sportágban

2015. április 18. szombat
A kitűnő tanuló Schiszler Gellért a jövő sakkozó, labdarúgó, úszó, atléta sportolója és építésze
Jeles négy sportágban

A Jó tanuló, jó sportoló díjat idén többek között Schiszler Gellért, a Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 5.b osztályos tanulója érdemelte ki. A sakkozó, labdarúgó, úszó atlétával a sikereiről és a mindennapjairól beszélgettünk.

 

– A felsorolt sportágak közül melyik a kedvenced, és hogy tudsz ennyi edzésen részt venni?

– Mind a négyet nagyon szeretem, de talán a sakk és a foci áll a legközelebb a szívemhez. Iskola után egyből megyek valamilyen edzésre vagy versenyre. Kedden és csütörtökön sakkra, hétfőn és szerdán fociedzésre, szombaton úszni, és vasárnap általában valamilyen versenyen indulok.

– Hogy tudsz ilyen sok edzés mellett kitűnő tanuló lenni az iskolában?

– Mindig odafigyelek az órákon és aktívan részt is veszek rajtuk, így sok mindent már ott megjegyzek. Otthon már csak átfutom az órai anyagokat.

– Mikor kezdődött a sport iránti rajongásod, és kitől örökölted a kitartásodat?

– Amióta az eszemet tudom, szeretek mozogni. Anyukám régen kézilabdázott, apukám pedig szertornázott és küzdősportot is űzött. Az egész család nagyon sportos és mozgékony, nekem ez a természetes.

– Több egyesületnél is igazolt játékos vagy. Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

– Igen, már négy éve vagyok tagja a Budatétényi SE-nek és a Barcza Gedeon SE-nek. A fociban jobbszélsőként lépek pályára, a sakkban egyéni és csapatversenyeken is részt veszek. Mindkét egyesületnél szereztem már több országos címet, a labdarúgásban már nemzetközi kupát is hazavittünk a csapatommal.

– Az úszásban és a futásban is nagy sikereket értél el. Mi most a legújabb eredményed?

– Igen, a Futafokon a Kossuth váltójával elsők lettünk. Az úszásban a diákolimpián hetedik helyezést értem el. A múlt héten második lettem a fővárosi vers- és prózamondó versenyen, ahol Kosztolányi Dezső Mostan színes tintákról álmodom című versét szavaltam.

– Most készülsz valamilyen versenyre?

– Igen, apukám most küldte el a nevezésemet a sakk rapid országos bajnokságra, amit Hajdúböszörményben rendeznek meg, már nagyon várom.

– Milyen hatással van ez a rendkívüli versenyszellem és a kihívások keresése az osztálytársaidra?

– A mi osztályunkban nagyon sokan sportolnak és érnek el szép eredményeket. Egymást segítjük és biztatjuk a versenyek előtt, a felkészüléseken és a versenyeken is.

– Tanáraid szerint nagyon jó a nyelvérzéked és szereted is az angol nyelvet. Mivel szeretnél majd felnőttként foglalkozni?

– Igen, az egyik kedvenc tantárgyam az angol. Szeretek zenét hallgatni, és sokszor már meg is értem, mit énekelnek az előadók. Ha nagy leszek, építészmérnök szeretnék lenni. 

(Viszkocsil Dóra)