Ugrás a tartalomra

Jelkép lett Zsófi rajzából

2021. június 03. csütörtök
Márki Jonka Zsófia és Lukács Melina nyert a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat versenyén
Jelkép lett Zsófi rajzából

Kiosztották a legjobbaknak járó díjat a lengyel–magyar barátság jegyében meghirdetett rajzpályázat győztesei között. Ezt a versenyt a lengyel közösség már régóta megtartja gyerekek számára, de a helyi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat csak most márciusban hirdette meg először. 

Jelkép lett Zsófi rajzából

A  beérkező pályaműveket két korcsoportban értékelte a zsűri. A versenyt a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolával együttműködésben szervezték meg, de a vírushelyzet miatt csak online formában tudták megtartani, így  a közönség a Facebookon szavazhatott a legjobb rajzokra. 

A Szent István téren rendezték meg a díjátadót, melyen a helyezést elért gyermekek és szüleik jelentek meg. Az ünnepségen részt vett Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester is, aki nagyon örül a sok szép alkotásnak. „Huszonöt évig tanítottam a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában és nagyon jó látni, hogy ilyen sok tehetséges gyermek van a kerületben. A Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, igaz, még csak két éve alakult itt meg, de rendkívül aktív csapattal rendelkezik” – mondta  Dankóné Hegedűs Jolán. Hozzátette, hogy ebben a pandémiás időszakban is mindent megtesznek, hogy valamilyen formában jelen legyenek a köztudatban és kapcsolatban maradhassanak a közösséggel.

Huszonkét alkotás érkezett be a meghirdetett pályázatra, melynek egyik első helyezettje Márki Jonka Zsófia lett. „Nagyon szeretek rajzolni és festeni, ezt a képet egy óra alatt készítettem el. Azt szerettem volna elmondani ezzel a rajzzal, hogy milyen jó barátokkal lenni, és nem számít, hogy valaki egy másik országból való” – mondta a győztes rajz alkotója. Zsófi rajza mostantól a kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat logója lesz, és rákerül pólókra és sapkákra is. Hat- és nyolcéves korosztályban első helyezést ért el Lukács Milena. A kisebb gyerekek sci-fi témában rajzolhatták meg a jövő iskoláját. Sokan merítettek ihletett Stanislaw Herman Lem valamelyik regényéből. A harmadik helyezettek között holtverseny alakult ki, ezért összesen nyolcan kaptak oklevelet, ajándékokat. A legjobbak könyvutalványban is részesültek. Csalóné Kálai Ágota, a Lengyel–Magyar Önkormányzat helyettes vezetője elmondta, hogy a jövőben szeretnének szervezni a gyerekeknek kirándulásokat és lovas táborokat is, ha a járványhelyzet ezt megengedi.

(Viszkocsil Dóra)


A díjazottak

6–8 éves korosztály: 
1. Lukács Milena, 2. Lőrincz Emma, 3. Illés Abigél, Lipták Bendegúz.

9–12 éves korosztály: 
1. Márki Jonka Zsófia, 2. Gergely Réka, 3. Kordaszewska Kornelia, Szepessy Jagielski Jakab.