Ugrás a tartalomra

Jesse Davis a Fröccs teraszon szaxofonozik

2016. szeptember 02. péntek
Az amerikai zenész a Gayer Mátyás quartettel játszik a pezsgőfesztivál zárókoncertjén
Jesse Davis a Fröccs teraszon szaxofonozik

A világ egyik leghíresebb jazz-zenésze hódítja majd meg a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál közönségét vasárnap este a Fröccs teraszon, a Promontor üzletház udvarán. Az amerikai Jesse Davis a rendezvény zárókoncertjén két igen tehetséges magyar és egy svájci muzsikussal együtt lép fel kerületünkben.

A 24 éves, Bécsben élő magyar zongorista, Gayer Mátyás fiatal kora ellenére már számos nemzetközi díj nyerteseként nemzedékének egyik vezető zenésze – kétszer is beválasztották a Montreux-i Jazzfesztivál zongoraversenyének döntőjébe – hozta létre az alkalmi kvartettet, amelyben a szintén Bécsben élő Hofecker Mátyás, Közép-Európa egyik legkeresettebb bőgőse, Joris Dudli svájci dobos, a Linzi Egyetem professzora és az említett Jesse Davis kapott helyet. Utóbbiról mondta a következőket az együttes ifjú magyar vezetője:

– Zenekarunk igazi sztárja a ma élő egyik legnagyobb altszaxofonos, a világ egyik vezető jazz-zenésze. A New Orleans-i születésű muzsikus lemezein olyan nevek szerepelnek, mint Nicholas Payton, Hank Jones, Ron Carter, Lewis Nash és Mulgrew Miller.

Joris Dudli dobos tíz évig élt New Yorkban, ott ismerkedett meg Jesse Davisszel, aki Európában az egyik legtöbbet turnézó amerikai jazz-zenész lett. Igaz, annyira megszerette az öreg kontinenst, hogy Olaszországban is vett egy lakást, így könnyebben elérhető, bár úgy tudom, eddig nem járt hazánkban, ahová most szívesen jön. Ráadásul szereti a bort és a pezsgőt is… Nagy megtiszteltetés, hogy vele játszhatunk, mindig is szívügyének érezte az ifjú tehetségek felkarolását. A zenekar Budafokon igazi mainstream jazzt játszik, ami, remélem, elnyeri a fesztivál közönségének a tetszését.

Jesse Davisről annyit még nem árt tudni, hogy 1965-ben született, a New Orleans-i Művészeti Központban tanult, és már 24 évesen, 1989-ben a Down Beat vezető jazzmagazin az év jazz-zenészévé választotta. (Temesi László)