Ugrás a tartalomra

Jó helyre került a Zakariás József-díj - Videóval frissítve!

2021. szeptember 13. hétfő
Horváth Tamás: Zombori Gábor egyéni csúcsot javított Tokióban
Jó helyre került a Zakariás József-díj - Videóval frissítve!

Horváth Tamás, a Budafóka úszóinak vezetőedzője Zakariás József-díjat kapott július 26-án, a Kerület Napján. A kiváló szakember neve egybeforrt a budafoki úszással, Tamás többek között e sorok írójának mindhárom gyermekét edzette,  „Tom bá’” úgyszólván családtagnak számított megannyi kerületi családban.

„Bár nem vagyok alapítója a szakosztálynak, de legfeljebb egy-két éve működhetett, amikor idekerültem, nagyon fiatal egyesület volt – idézte fel a másfél évtizeddel ezelőtti időket a még mindig fiatal szakember, akinek két tanítványa, Zombori Gábor és Márton Richárd is tagja volt a tokiói olimpián szerepelt magyar úszóválogatottnak. – Jóformán a nulláról építettük fel a budafoki úszást, köszönöm azoknak, akik annak idején rám gondoltak, lehetőséget adtak, hogy itt dolgozzam.

„Tom bá” keze alól az évek során megannyi remek úszó került ki, kezdve a Mészáros testvérektől Kurdi Zsófin és Takács Tamáson keresztül Zombori Gáborig és Márton Richárdig vagy Székelyi Daniig. Közülük már nem mindenki a Budafóka versenyzője, de mind a mai napig hálával gondolnak vissza egykori mesterükre.

„Büszke vagyok arra, hogy Zombori Gabin és Márton Ricsin kívül Takács Tomi, a tehetséges mellúszó is nálunk kezdte, gyermek korcsoportban sorra nyerte a Budafókának az országos bajnoki címeket, és ő is kijutott Tokióba. És meg kell említenem a sikeres nyílt vízi úszót, Székelyi Danit, aki megannyi világversenyen képviselte már a színeinket, bár most nem tudott kijutni Tokióba. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy elnyerhettem ezt a díjat, az meg külön öröm volt, hogy a díjat az Aranycsapat-tag Zakariás József lányától vehettem át.”

Horváth Tamás túlzás nélkül legenda a kerületben, aki megtanult úszni Budafokon, mindenki ismeri a trénert, hiszen nélküle tényleg nincs úszósport mifelénk.

„Zombori Gábor megközelítette saját egyéni csúcsát 400 méter gyorson odakint Rióban, 200 gyorson pedig meg is javította azt, még ha ezzel az idővel nem is tudott középfutamba kerülni – folytatta Horváth Tamás. – Büszke vagyok rájuk, hogy Budafokot képviselhették az olimpián. Ami engem illet, szeretnék továbbra is a Budafókában dolgozni, ha az uszoda vezetősége is igényt tart a munkámra.”

(Ch. Gáll)