Ugrás a tartalomra

Jótanácsok a gondtalan karácsonyhoz

2015. december 29. kedd
Nagy Tibor, a Budafoki Mentőállomás vezetője hasznos tanácsokkal segíti a felhőtlen ünneplést
Jótanácsok a gondtalan karácsonyhoz

– A gyógyszertárak ebben az időszakban nincsenek nyitva. Mi a teendő, ha mégis gyógyszerre van szükségünk?

– A legjobb, ha az ünnepre készülés részeként a gyógyszerekre is gondolunk és beszerezzük a szokásos medicináinkat és néhány olyan készítményt, amelyre szükség lehet, hogy például a lázat csökkenteni tudjuk. Másrészt, ha valamit mégis elfelejtettünk, vagy váratlanul lesz rá szükségünk, akkor munkaszüneti napokon és éjszaka az ügyeletes gyógyszertárakban lehet vásárolni. A legközelebbi budapesti ügyeletes gyógyszertár a XII. kerület, Alkotás u. 1/B szám alatt található. Ügyeleti rend szerint Érden és Budaörsön is mindig van nyitva gyógyszertár.

– Milyen esetek fordulnak elő a leggyakrabban ebben az időszakban?

– Gyakoriak a háztartási balesetek, forrázások, vágott sebek. Főleg az első jeges, havas napokon nő meg ugrásszerűen az eleséses balesetek, végtag- és csípősérülések száma. Gyakoriak még a légúti fertőzések szövődményei, különösen a krónikus betegek esetében, illetve a gyomor- és bélrendszeri fertőzések okozta kiszáradás a kisgyerekek és az idős vagy legyengült szervezetű emberek körében.

– A tél beköszöntével, ha leesik a hó és csúszóssá válnak az utak, mit tegyünk az esések elkerülése érdekében? Ha baleset történne, mi a teendő?

– Itt is a fokozott figyelem segíthet elkerülni a baleseteket. Az ember siet, nem számít egy-egy jégfoltra a járdán, és elcsúszik. Ha a sérült járásképtelen lesz vagy elviselhetetlen fájdalomra panaszkodik, esetleg egyértelmű, látható a sérülése, akkor ne mozgassuk, hagyjuk nyugalomban, és kérjünk segítséget a 104-es telefonszámon. A mentők kiérkezéséig pedig próbáljuk megóvni a hidegtől. Enyhébb esetben magunk is megszervezhetjük a sérült kórházba szállítását. Ha lefagyott, jeges járdán akarunk közlekedni, sokat segít, ha a cipőnkre egy zoknit húzunk, az jól tapad a jégen. Viszkocsil Dóra