Ugrás a tartalomra

Jogász sportoló az uszoda világában

2016. február 14. vasárnap
Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó még egy évig játszik a Honvédban
Jogász sportoló az uszoda világában

A budafoki Kolonics György Általános Iskola legutóbbi olimpiai napján két úszó mellett vendég volt egy háromszoros olimpiai bajnok vízipólós is, aki elmesélte a gyerekeknek, hogyan lett szerelmese a sportágnak, és milyen különbséget lát a három aranyérmében. Dr. Kiss Gergely arról is beszélt, hogyan látja a női és férfi pólóválogatott Európa-bajnoki szereplését.

– Boldog vagyok, hogy itt most úszókkal lehetek együtt, mert nagyra tartom teljesítményüket és eredményeiket – kezdte előadását a sportoló. – Mindig csodálom őket, hiszen emberfeletti edzésmennyiség után jön meg a siker, és bár én is sokat edzettem, edzem, úgy érzem, sose vihettem volna úszásban olyan sokra, mint ők. Harminc éve élek az uszoda világában, de én inkább mindig a labdát szerettem. Azt kívánom nektek, hogy bármit sportoltok is, a legfontosabb, hogy leljétek benne örömötöket – mondta a gyerekeknek.

Ezután arról beszélt, hogy annyira rajongott a labdáért kisgyerekként, hogy otthon is mindig játszott vele, néha még a fürdőkádban is. Általános iskolás kora óta vízipólózik, eleinte jó tanuló volt, de felső tagozatban már becsúsztak a négyesek is. Középiskolában pedig a hármasok…

– Tudtam, hogy célom a sport – folytatta –, mégis angol nyelvre iratkoztam be a gimnáziumba, később pedig a jogi egyetemre, mert a nyelv mellett szerettem a magyart és a történelmet is. Ám a sok edzés, versenyzés miatt nem tudtam olyan intenzíven tanulni, ezért csak nagy nehézség árán jutottam el a diplomáig.

– Az olimpiákig sem vezetett könnyebb út, de megérte a befektetett munkát, hiszen négy olimpiáról három aranyérmet gyűjtött be! Melyik a legkedvesebb érem? – kérdeztük a bajnoktól.

– A középső, az athéni – vágta rá. – Nagyon megdolgoztunk érte, fantasztikus csoportból kerültünk ki, a legjobb csapatokat kétszer kellett megvernünk, hogy nyakunkba akasszák az aranyat. Persze a legelső olimpiai bajnokságnak is nagyon örültem és a harmadiknak is. Soha nem gondoltam volna, hogy háromszor állhatok a dobogó legmagasabb fokára olimpián.

– Mit szól két csapatunk belgrádi szerepléséhez?

– A férficsapat az utóbbi hónapokban nem nagyon brillírozott, de Belgrádban összeszedte magát, a harmadik hely az Európa-bajnokságon nem rossz eredmény. A Benedek-csapat még fiatal, kint lehet a riói olimpián, és ott bármi megtörténhet. A nők pedig megérdemelten győztek és jutottak ki az olimpiára, remek mérkőzéseket vívtak. Gratulálok nekik.

– Meddig dobálja még a labdát?

– Talán még egy évig, a Honvédban. (Temesi László)