Ugrás a tartalomra

Jól halad az oltási program

2021. április 15. csütörtök
Magyarország lakosságarányosan második Európában a beoltottságban
Jól halad az oltási program

Magyarországon, lapzártánk idején már 3 millióan kapták meg a koronavírus elleni védőoltást. Mintegy 1,2 millió embernek már a második oltást is beadták. Az idősek csaknem 90 százaléka már részesült védőoltásban, de nagyon fontos, hogy a járványügyi és a higiénés szabályokat továbbra is betartsák.

Jól halad az oltási programMagyarországon a lakosság átoltottságának aránya 26,7 százalék, amellyel az ország második az Európai Unióban; az EU átlagos átoltottsága 13,8 százalékos. Jelenleg már hat védőoltás is elérhető Magyarországon. Az Operatív Törzs szakemberei szerint az oltások között nem kell különbséget tenni, hiszen mindegyik hatásos és biztonságos.

Eddig több mint négymillióan regisztráltak a védőoltásra, de továbbra is arra kérnek mindenkit, aki oltást szeretne, hogy regisztráljon. (Regisztráció: https://vakcinainfo.gov.hu/)
A háziorvosok már a praxisukba tartozó regisztráltak teljes névsorát megkapják, így ők választhatnak, hogy kit oltanak be a rendelőben és kit irányítanak oltóközpontba.

A pandémia kezdete óta sajnos több mint 700 ezer embert regisztráltak fertőzöttként Magyarországon. A járvány továbbra is intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőség szerint be kell tartani a szociális távolságot, gyakran és alaposan kell kezet mosni. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, azt szigorúan be kell tartani! Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! Az otthonukban gyógyuló, enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható, és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását.

(VH – koronavirus.gov.hu)