Ugrás a tartalomra

Jótékonysági futamok lesznek a főváros egyik legrégebbi futóversenyén - A Futafokról az M1-en!

2015. szeptember 27. vasárnap
Harmincéves Budafok-Tétény sportversenye, a Futafok. A jótékonysági futást október 3-án, jövő szombaton rendezik meg a főváros XXII. kerületében. A kerek évfordulót egy speciális jótékonysági futammal ünneplik, amelyre több olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportoló is elfogadta a meghívást. Az eseményt nemrég beválasztották Európa 10 legrangosabb hasonló jellegű sportrendezvénye közé.
Jótékonysági futamok lesznek a főváros egyik legrégebbi futóversenyén - A Futafokról az M1-en!

A Futafok 30 év alatt a néhány százfős gyerekrendezvényből a főváros egyik legrégebbi, mintegy 5 ezer sportolót és 10 ezer szurkolót megmozgató sporteseményévé nőtte ki magát - mondta Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere, egykori válogatott jégkorong játékos az M1-en.

A rendezvény célja, hogy főként a gyerekeket mozgassa meg, hiszen a sport sok mindenre megtanítja őket. Erről már Kangyal Balázs, 237-szeres magyar válogatott jégkorong játékos, a MAC Budapest Jégkorong Akadémia szakmai igazgatója beszélt. Hozzátette: az eseményen fogyatékkal élők is részt vesznek, hiszen fontos, hogy az elfogadás minél természetesebbé váljon.

Az indulási szándékot jövő szerdáig lehet jelezni – mondta Karsay Ferenc -, és az előnevezések száma már 4 ezer 5 száz körül tart. A résztvevők mintegy 70-80 százaléka diákkorú, sok kerületi diák vesz részt az eseményen, de mintegy 500 óvodás is elindul.

Újdonságnak számít a Minden sport mindenkié futam, melyen olimpikonok, világbajnokok futhatnak együtt fogyatékkal élő gyerekekkel. Majd paralimpikonok egészséges gyerekekkel teljesíthetnek egy 500 méteres távot.

Arra buzdítok mindenkit, hogy jöjjenek el, szurkoljanak – hangoztatta Karsay Ferenc -, mert az különösen a fogyatékkal élő gyerekek számára óriási élmény, hogy pozitív, szeretetteljes környezetben mozoghatnak, ami akár egy életre eldöntheti a sorsukat.

A jótékonysági futamra több neves sportoló is elfogadta a meghívást. Így jelen lesz Dombi Rudolf, Joó Abigél, Dávid Kornél, Kropkó Péter, Kusztor Péter, Kangyal Balázs, Szuper Levente és Palásthy Kata. A Magyar Paralimpiai Bizottság által delegált paralimpikonok közül pedig Tóth Tamás, Kézdi Réka, Szabó Nikolett, Csúri Ferenc és Pap Bianka jön el. Ott lesz továbbá Butu Arnold Csaba, Garamszegi László, valamint Barkóczi Péter. A futamra a Pető Intézetből, a Mozgásjavító Általános Iskolából, a vakok és gyengénlátók, valamint a hallássérültek oktatási intézményeiből is érkeznek gyerekek.

A videó elérhető itt